Türkiye'de Bitkisel Atık Yağların Yönetimi İçin Bir Model Denemesi

Uluçay, Girne Gül Çelebi
Bu çalışmada, bitkisel yağların özellikleri, rafinasyonu ve verimli kullanım süresi, bitkisel atık yağların özellikleri, çevresel etkileri, geri kazanım ve tekrar kullanımı, Türkiye de bitkisel atık yağların mevcut durumu, bitkisel atık yağların yönetimi, Türkiye de bitkisel atık yağların yönetiminin yasal çerçevesi ve kurumsal yapısı, Türkiye de bitkisel atık yağların yönetimine ilişkin AB direktifi, Türkiye de bitkisel atık yağlarının SWOT analizi, Türkiye de bitkisel atık yağların yönetimi için bir model denemesi bulunmaktadır. Çalışmada, analiz yöntemi olarak Türkiye de bitkisel atık yağların yönetiminin, içsel dinamiklere bağlı olarak; güçlü ve zayıf tarafları dışsal dinamiklere bağlı olarak; fırsatları ve tehditleri belirlenerek içsel ve dışsal dinamikleri bir arada değerlendirmemize imkan tanıyan swot analizi yöntemi kullanılmaktadır. Modellemede ise; Türkiye de 6 ölçekte Bitkisel Atık Yağ (BAY Yönetimi önerilmektedir: Ulusal ölçekte BAY Yönetimi, İl BAY Yönetimi, İlçe BAY Yönetimi, İlçe Mücavir Alan BAY Yönetimi, İlçe ve Belde Belediyeleri BAY Yönetimi, Köy BAY Yönetimi. Önerilen her ölçekteki BAY Yönetimi için; Birinci aşamada; Amaçlar, belirleyen, ikinci aşamada, belirlenen amaçlara ulaşmak için Hedefler tanımlayan, Üçüncü aşamada ise belirlenen hedeflere ulaşmak için Yapılacak İşler, Aktörler, Finansman İzleme Yöntemi saptayan bir yöntem izlenmektedir.
The effort consists of properties of vegetable oils, their refination and effective usage time, properties of vegetable waste oils, their effects to environment, recycling and reusing them, the condition of vegetable waste oils in Turkey, management of vegetable waste oils, the legal situation and enterprise structure of management of vegetable waste oils in Turkey, EU directive for management of vegetable waste oils in Turkey, SWOT analysis of vegetable waste oils in Turkey, a model essay for vegetable waste oil management in Turkey. As an analysis method, SWOT allows determining strong and weak sides of management of vegetable waste oils in Turkey depending on internal dynamics as well as opportunities and threats depending on external dynamics so that internal and external dynamics can be discussed together. Vegetable Waste Oil (VWO) management is offered in modelling in 6 stages in Turkey: national VWO management, urban VWO management, VWO management in towns, VWO management in contiguous areas of a town, VWO management of towns and borough municipalities and VWO management in villages. For all VWO managements offered in all stages consist of three phases; at first objectives are determined, then goals are defined to achieve those objectives and at last, to-do s, actors and tracking method are fixed.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Bitkisel Yağ, Bitkisel Atık Yağ, Ekotoksik, Biyodizel, Vegetable oil, Vegetable waste oil, Ecotoxical, Biodiesel