Çiftlik Atıksularının Arıtılabilirliği Ve Karakterizasyonu

Özyürek, Ekrem
Bu çalışmada öncelikli olarak gübre seperatöründen çıkan atıksuyun konvansiyonel karakterizasyonu ortaya çıkarılmıştır. Buna göre gübre seperatöründen çıkan atıksu 12750 mg/l toplam KOİ, 4950 mg/l çözünmüş KOİ, 260 mg/l TP, 140 mg/l PO4-P, 690 mg/l TKN, 350 mg/l NH4-N, 5860 mg/l AKM ve 4760 mg/l UAKM içermektedir. Bu karakterizasyon çalışmalarının yanında ayrıca gübre seperatöründen çıkan atıksuyun KOİ bileşenleri belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda çözünmüş inert KOİ (SI) bileşeninin ham atıksudaki oranının % 4,1 olduğu, partiküler inert KOİ (XI) bileşeninin ise %9,7 oranla atıksuda bulunduğu tespit edilmiştir. Kolay ayrışan KOİ (SS) bileşeninin ham atıksu içindeki oranının % 41 olduğu belirlenmiştir. Yavaş ayrışan partiküler KOĠ (XS) oranının ise % 45 olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmalara ilaveten bir büyükbaş hayvan çiftliği bünyesinde bulunan atıksu arıtma tesisi giriş ve çıkışından alınan atıksu numuneleri üzerinde fiziko-kimyasal arıtılabilirlik çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda giriş atıksuyu için optimum koagülant dozunun 1500 mg FeCl3/l, optimum pH değerinin ise 5 olduğu tespit edilmiştir. Çıkış atıksuyu için yapılan çalışmalar sonucunda optimum koagülant dozunun 600 mg/l ve optimum pH değerinin ise 4,5-5 olduğu belirlenmiştir.
In this study, firstly the conventional characterization the wastewater decanted by the manure separator, was determined. According to results of this study, the effluent wastewater of the manure separator contains 12750 mg/l total COD, 4950 mg/l soluble COD, 260 mg/l TP, 140 mg/l PO4-P, 690 mg/l TKN, 350 mg/l NH4-N, 5860 mg/l SS and 4760 mg/l VSS. Apart from these characterization studies, the COD fractions of the separated flushed dairy wastewater was determined. At the end of the studies, it has been determined that soluble inert COD (SI) and particular inert COD (XI) fraction composes 4,1 % and 9,7 % of the raw wastewater respectively. The readily biodegradable COD (SS) fraction was detected as 41%. Slowly biodegradable particular COD (XS) fraction was determined as 45 %. In addition to these studies, the physicochemical treatability studies were performed by using wastewater samples taken from the influent and the effluent of the waste water treatment plant of a dairy. At the end of the studies, for the influent wastewater the optimum coagulant dose and optimum pH value was determined as 1500 mg FeCl3/l and 5 respectively. For the effluent wastewater, the optimum coagulant dose and optimum pH value was determined as 600 mg FeCl3/l and 4,5-5 respectively.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Çiftlik atıksuyu, Optimum koagülant dozu, KOİ bileşenleri, Dairy wastewater, Optimum coagulant dose, COD fractions