Türkiye’de Ve Bazı Ülkelerde Cinsiyete Dayalı Çalışma Yasakları Ve Çalışma Süreleri

Adakale, Fatma Elif
Günümüzde kadın çalışanlarla ilgili konular sosyal politika, hukuk, çalışma ekonomisi, çalışma sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, personel yönetimi gibi bilim dallarında farklı boyutlarıyla ele alınıp incelenmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de ve bazı ülkelerde cinsiyete dayalı çalışma yasakları ve süreleri incelenmiştir. Türkiye’de 1990 yılı sayımına göre 27 milyon kadından sadece 6.5 milyonu yani yaklaşık %24’ü işgücüne katılmaktadır. Kadın işgücünün yaklaşık %81’i tarım sektöründe çalışmaktadır. Kadınlar sanayide çalışanların %11’ini, hizmetler sektöründe çalışanların %12’sini oluşturmaktadır. Özellikle sanayi sektöründeki bu düşük katılım, bu sektörde kadınlar için eşit olmayan istihdam fırsatlarının bir sonucu olarak görülmektedir. Bu çalışmada kadınların işgücüne katılımlarındaki bu düşük oranlarla koruyucu yasalar ve onların getirdiği çalışma yasakları ve süreleri arasındaki ilişki incelenmiş, kadın çalışanlarla ilgili uluslararası düzenlemeler ve bunların yıllar içinde değişimleri, doğrudan, dolaylı ve olumlu ayrımcılık kavramları ve Türkiye’deki düzenlemeler ve değişimleri incelenmiştir.
Issues concerning female workers are examined by different sciences such as social policy, labour law, labour economics, work and organisation, political science, personnel management etc. by taking into consideration within different aspects. In this study working prohibition and working times based on gender in Turkey and in several countries are examined. According to 1990 Census in Turkey, 6.5 million women out of 27 million contribute to the labour force with a rate of 24% for women. % 81 of women in work force is working in agriculture .Women represent 22% of the work force in industrial sector 12% in service sector. This low rate of women participation to the labour force is to be seen as a result of unequal employment opportunities for women. In this study the relation between the low rate of participation to the labour force and protective laws and restrictions of employment and working times has been analysed and international regulations related to women and their changes, and some definitions such as direct, indirect and positive discrimination have been examined and legal regulations in Turkey have also been described in details.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Kadın işçiler, çalışma yasakları, çalışma süreleri, ayrımcılık, Women workers, restriction of employment, working times, discrimination