Optik Ağlarda Kısmi Yol Koruma Yöntemi Kullanılmasının Etkinliği

Yıldız, Umut
Bu çalışmada, dalga boyu bölümlemeli çoklama yöntemine dayalı optik ağlarda oluşan bağ aksaklıklarının önüne geçebilmek ve ağın kalımlığını sağlayabilmek için, her bir ana yolun her bir bağı için bir koruyucu onarım yolu belirleyen kısmi yol koruma yöntemi kullanılarak, korumanın etkinliğinin arttırılması sağlanmıştır. Bağlantıları koruyucu yolları oluşturan bağların dalga boylarının, farklı bağlantılar için oluşturulmuş koruyucu yollar ile paylaşılmasına izin verilip verilmemesine dayalı olan, adanmış ve paylaşımlı kısmi yol koruma yöntemleri de dikkate alınarak, paylaşımlı kısmi yol koruma yönteminin, adanmış kısmi yol koruma yöntemine olan üstünlüğü belirlenmiştir. Paylaşım oranı adı verilen, aynı linkte bulunan bir kaynağı paylaşabilen, aktif yolları koruma amaçlı kurulan koruyucu yolların sayısını belirleyen terimin de, başarımı nasıl etkilediği incelenmiştir. En yüksek paylaşım oranı değerine ve kaynağa sahip paylaşımlı kısmi yol korumanın en iyi başarıma sahip olduğu gözlemlenmiştir. Etkinlik başarım ölçüleri olarak, bağlantı isteklerine göre ağda kullanılan dalga boyu-link sayısı ve bağlantı isteklerinin bloke edilme oranı göz önünde bulundurulmuştur.
In this study, the increase on the efficiency of protection, which is used to avoid link failures in Optical Wavelength-Division Multiplexed Networks and to ensure survivability for these networks, is provided by using the Partial Path Protection scheme, in which a different restoration path for every link of every primary path is determined. Dedicated Partial Path Protection and Shared Partial Path Protection, which are based on allowance of sharing the wavelengths of the links, which are used on the protection paths, by protection paths are considered. It is observed that Shared Partial Path Protection outperforms the Dedicated Partial Path Protection scheme. Sharing Ratio is the number of protection paths, which share the same resource of the link for protecting the active paths against failures is also analyzed. The simulations confirm that as the value of the sharing ratio increases, the performance of the network increases. Simulation results show that the Shared Partial Path Protection with the highest Sharing Ratio value and the number of wavelengths, has the best performance. The performance metrics used in simulations are, number of wavelength-links occupied per link and blocking probability, according to the number of connection requests in the network.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Optik ağ, kalımlılık, yol koruma, kısmi yol koruma, ışık yolu, optical network, survivability, path protection, partial path protection, lightpath