Doku Mühendisliğine Yönelik Polimerik Yapılar

2008-11-19
Tezcan, Erdem
DOKU MÜHENDİSLİĞİNE YÖNELİK POLİMERİK YAPILAR Erdem TEZCAN Kemik doku mühendisliğine yönelik biyoyıkılabilir polimerik yapılar kemik hücrelerinin tutunup üzerinde çoğalabildikleri 3 boyutlu porlu yapılardır. Biyoyıkılır olduklarından, bedende sürekli kalmazlar ve zamanla yıkıldıkça kemik hücreleri çoğalarak yıkılan iskeletin yerine geçerler. Bu çalışmada, biyoyıkılır, biyouyumlu ve oldukça hidrofilik bir polimer olan poli(N-vinil-2-pirolidon-ko-maleik asit) ile hidroksiapatiti çapraz bağlayıp kemik biyomineralleşmesi taklit edilmeye çalışıldı. Aynı zamanda karşılaştırma amacıyla hidroksiapatiti poli(N-vinil-2-pirolidon) ile de çapraz bağlandı. Kompozitlerin sentezi hidroksiapatitin farklı ortamda sentezlenip daha sonra polimer çözeltisine eklenmesi ya da polimerlerin bulunduğu ortamda hidroksiapatitin sentezlenmesi ile yapıldı. Sentezlenen kompozitler FT-IR, XRD ve floresans mikroskobu ölçümleri ile onaylandı. Sonra çamur kalıplama/parçacık süzme yöntemi kompozitlere yönelik geliştirildi. Daha sonra 4 çeşit örnek ve bir de kontrol çeşidi, Şişli Etfal Hastahanesinde sıçanlara aktarılmıştır. Sıçanlar üzerinde son kontrolün Eylül 2008’de yapılması planlanmaktadır.
POLYMERIC SCAFFOLDS TOWARDS TISSUE ENGINEERING Erdem TEZCAN Biodegradable polymeric constructs for bone tissue engineering, are 3D structures that allow bone cells to attach and reproduce over them. Because of biodegradability properties, they are not permanent in the body and degrade slowly while bone cells are reproducing. In this project, it was tried to mimic bone biomineralization process by crosslinking hydroxyapatite with poly(N-vinyl-2-pyrrolidone-co-maleic acid), a biodegradable, biocompatible and highly hydrophilic copolymer. Also, hydroxyapatite was crosslinked with poly(N-vinyl-2-pyrrolidone) for comparison. The syntheses of were carried out by either crosslinking pre-synthesized hydroxyapatite with polymers, or synthesizing hydroxyapatite over the polymers. The synthesis of the composites was confirmed with FT-IR, XRD and fluorescence microscopy analysis. Later, wet molding method was optimized as slush molding/particulate leaching method. Then, in Sisli Etfal Hospital, 4 types of sample and one type control were transplanted to rats at anterior femur. It is planned to make the final examination on the rats in 2008 September.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
doku mühendisliği, polimerik yapılar, biyoyıkılabilir iskeletler, engineering, polymeric constructs, biodegradable scaffolds