Tdy2007 Yönetmeliği Ve Fema 440 Raporunda Tanımlanan Doğrusal Olmayan Analiz Yöntemlerinin Mevcut Betonarme Binalar İçin Karşılaştırılması

2011-02-17
Karabulut, Arda
Bu çalışmada 2007 Türk Deprem Yönetmeliği’ne ve TS-500’e uygun olarak tasarlanmış üç farklı bina, doğrusal olmayan statik analiz yöntemlerine göre incelenmiş, daha sonra elde edilen sonuçlar doğrusal olmayan dinamik analiz sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Analizlerde kullanılan doğrusal olmayan statik analiz yöntemleri, 2007 Türk Deprem Yönetmeliği’nde bahsedilen Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ile Artımsal İtme Analizi ve FEMA 440 raporunda bahsedilen Eşdeğer Doğrusallaştırma Yöntemleridir. Doğrusal olmayan dinamik analiz yöntemi ise 2007 Türk Deprem Yönetmeliği’nde bahsedilen Zaman Tanım Alanında Doğrusal Olmayan Hesap Yöntemidir. Bu üç yönteme göre elde edilen, tepe yerdeğiştirmeleri, taban kesme kuvvetleri, kat yerdeğiştirmeleri, göreli kat ötelemeleri, kat kesme kuvvetleri ve plastik mafsallarda oluşan toplam eğrilikler karşılaştırılmış ve uygulanan yöntemler hakkında yorumlar yapılmıştır.
In this study, three different buildings which are designed in according to 2007 Turkish Seismic Code and TS-500 had been examined according to the nonlinear static analysis methods, and than results which are obtained from this nonlinear static analysis methods compared with non-linear dynamic analysis results. Nonlinear static analysis methods which were used in this study are Pushover Analysis with Incremental Equivalent Seismic Load Method had been mentioned in 2007 Turkish Seismic Code and Equivalent Linearization Method had been mentioned in FEMA 440 report. Nonlinear dynamic analysis procedure which was used in this study is Non-linear Time History Analysis Method had been mentioned in 2007 Turkish Seismic Code. Results which are obtained from this three methods compared according to roof displacements, base shear forces, floor displacements, relative floor displacements, floor shear forces and total curvatures of plastic hinges and comments were made about the methods applied.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
2007 Türk Deprem Yönetmeliği, TS-500, doğrusal olmayan statik analiz yöntemi, doğrusal olmayan dinamik analiz, Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Artımsal İtme Analizi, FEMA 440, Eşdeğer Doğrusallaştırma Yöntemi, Zaman Tanım Alanında Doğrusal Olmayan Hesap Yöntemi, TS-500, 2007 Turkish Seismic Code, non-linear static analysis procedures, non-linear dynamic analysis, Pushover Analysis, Incremental Equivalent Seismic Load Method, FEMA 440, Equivalent Linearization Method, Non-linear Time History Analysis