Akımsız Ni-b Kaplama Sistemlerine W İlavesinin Kaplama Özellikleri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi

2010-06-30
Eraslan, Sinem
Gerçekleştirilen çalışmada akımsız Ni-B kaplama sistemlerine uygun miktar ve şekilde W ilave edilerek akımsız Ni-W-B kaplamalar elde edilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda W katkısının kaplama yapısındaki % B içeriğini düşürdüğü ve kaplama hızını arttırdığı gözlemlenmiştir. Elde edilen XRD paternlerinde her iki kaplama türünün de amorf yapıda olduğu, ısıl işlem uygulamaları ile bu amorf yapının kristalin nikel ve nikel borürler oluşturarak faz dönüşümü gösterdiği görülmüş, bu faz dönüşümleri aynı zamanda sertlik artışına olanak sağlamıştır. Uygulanan aşınma testleri sonucunda üçlü Ni-W-B kaplamaların, Ni-B kaplamalara oranla çok daha iyi aşınma direnci gösterdiği, W katkısının aynı zamanda sürtünme katsayısı değerlerinde düşüşe neden olduğu ve ısıl işlem uygulanmamış numunelerin uygulananlara oranla sürtünme katsayılarının daha düşük değerlerde karşımıza çıktığı görülmüştür.
In this work, electroless Ni-W-B coatings were obtained by adding W in Ni-B coating systems in a appropriate form and amount. It was seen that W incorporation has resulted in reduction of coating s % B content and also increase in plating rate. XRD patterns reveal that both electroless coatings are amorphous in as-plated condition and undergo phase transformation to crystalline nickel and nickel borides upon heat-treatment. These phase transformations have also caused an increase in hardness values. The wear tests showed that ternary Ni-W-B alloy coatings had a good wear resistance and more superior than Ni-B coatings. It was seen that W addition has caused a decrease in coefficient of friction values and also obtained coefficient of friction numbers are less for as-plated deposits compared to heat-treated ones.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
akımsız kaplama, Ni-B, Ni-W-B, electroless plating, Ni-B, Ni-W-B