Statik İtme Yöntemiyle Bina Tahkiki Ve Güçlendirme Hesabı

Özuygun, Şükrü
Bu çalışmada betonarme yapı sistemlerinde gerçeğe daha yakın bir analiz yöntemi olan statik itme yöntemi kullanılarak seçilen tipik bir bina üç boyutlu olarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ile gerekli kontroller yapılarak yapı güçlendirilmiştir. Güçlendirme işleminde de aynı analiz yolu izlenmiştir. Performans kavramı anlatılmış ve hasar tesbit seviyeleri gösterilmiştir. Ayrıca statik itme yönteminin hızlı ve kolay biçimde yapmak amacıyla kullanılan SAP2000 programının işleyişi ve aranan performans noktasının bulunması, bulunan performans noktasının kullanılabilirliği araştırılmıştır. Seçilen tipik bir beş katlı betonarme yapı projesi üzerinde konunun uygulaması yapılmış gerekli güçlendirme şekli belirlenmiş ve son performans seviyesi bulunmuştur. Ayrıca temel tabanındaki gerilme kontrolleri de yapılmıştır. Sonuç olarak tüm bu çalışmadan elde edilen sonuçlar açıklanmış ve yorumlanmış, eparc ve sap programının sonuçları karşılaştırılmış, güçlendirmeler yapılmış ve genel olarak değerlendirilmiştir.
In this study, a conventional apartment building is inspected according to three dimensions by using “Pushover Analyze” method, which reflects more accurate results for reinforced concrete construction system. With the results from “Pushover Analyze” method, building is reinforced. Performance concept is described, and failure levels are shown. Work principle of SAP2000 program is introduced, and also favorable performance point and feasibility of the point are searched thoroughly for using “Pushover Analyze” method effectively. The subject of the study is applicated for typical RC buildings with five storey and strenghthening shape is determined and the last performance level is found. Also stresses of the base foundation are checked. In conclusion, results obtained from this study are discussed; EPARC and SAP programs are compared with each other according to outcomes, and strengthening process is evaluated.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Statik itme analizi, Performans Noktası, Güçlendirme, Pushover Analyze, Performance Point, Strengthening