Betonarme bir atölye binasının depreme karşı güvenliğinin belirlenmesi ve güçlendirilmede perde süreksizliği etkisinin incelenmesi

Arslan, Mehmet Akif
Bu tez çalışmasında taşıyıcı sistemi betonarme binaların 1998 Deprem Yönetmeliğine göre perde ilavesi ile güçlendirilmesi üzerinde durulmuştur. 1975 Deprem Yönetmeliği kurallarına göre tasarlanan yapıların 1998 Deprem Yönetmeliğine göre incelenmesi gereği üzerinde durulmuş ve kısaca temel yönetmelik farklarından bahsedilmiştir. Yapı ilk olarak 1992 yılında tasarlandığı yönetmelik olan 1975 Deprem Yönetmeliği ve ardından 1998 Deprem Yönetmeliği kurallarına göre incelenip, analizleri, kapasite ve düzensizlik kontrolleri yapılarak mevcut durum değerlendirilmesi ve yönetmelik hesap sonuçları karşılaştırılmıştır. 1998 Deprem Yönetmeliğine göre dayanımı yeterli görülmeyen yapı perde ilavesi ile güçlendirilmiş, perdelerin yapı yüksekliği boyunca süreksizlik göstermesi bir diğer deyişle perdelerin kesilmesi durumunun incelenmesi için bir dizi çözümleme yapılmıştır. Yapının 1998 Deprem Yönetmeliğine göre yetersizliğinin giderilmesi için bir parametre olabilecek yapıda kat azaltılması durumu incelenerek yorumlanmıştır. Yönetmelikçe yetersiz olan yapının son kata kadar güçlendirilmesi kolonlar arası perde duvar ilavesiyle yapılmıştır. Deprem yönetmeliğine göre gerekli yerdeğiştirme, düzensizlikler ve kolon, kiriş kapasite kontrolleri yapılmış ve son bölümde tüm sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılarak benzer yorumlar yapılmıştır.
In this study, according to aseismic code of 1998 have been focused on analysing safety of structures and strengthening with additional shear walls of reinforced concrete structures. The basic differences between aseismic code of 1975 and aseismic code of 1998 have been mentioned, insufficiencies of existing structures have been expressed and importance of strengthening theme has been emphasized. A building built according to code of 1975 has been analysed regarding its safety by the terms of aseismic code of 1998. Analysis of the structure is carried out and all irregularities in plan and ultimate moment capacities are checked. Calculations carried out according to 1975 and 1998 aseismic codes are indicated that the structure has to be strengthened because of the insufficient ultimate moment capacities. The building to be realized as weak according to the code, has been strengthened with additional shear walls. To examine the situation that in case of cutting shear walls, a series of analysis has been made. Decreasing the number of storey parameter has been examined in order to remove the insufficiency of the building regarding its safety by the terms of aseismic code of 1998. The building has been strengthened from down to up by addition of shear walls. Analysis of the structure is carried out and all irregularities in plan and ultimate moment capacities of all sections are checked. Finally, all the results are compared with each other and same remarks are made.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Betonarme yapı, Onarım ve güçlendirme, Perde süreksizliği, Reinforced concrete structure, Repair and reconstruction, Shear wall dicontiunity, Decreasing number of storey