Köprü Zemin Etkileşiminin Deprem Etkisinden Dolayı Köprü Elemanlarında Oluşan Kuvvetlere Etkisi

Karalar, Memduh
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi
Theoretical And Applied Mechanical Turkish National Committee
Bu çalışmada, yakın mesafeli deprem haraketlerinin köprü ayaklarında bulunan kazıklardaki yorulma davranışı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Amerika Birleşik Devletlerindeki Guthrie Country Köprüsü üç boyutlu olarak modelenmiş ve sonlu elemanlar yöntemi uygulanarak ANSYS programında analizleri yapılmıştır. Üç boyutlu analiz sonuçlarından, yakın mesafeli deprem haraketlerinin, zemin boyunca kazık davranışı göz önüne alınarak, kazıkta meydana gelen yerdeğiştirmeler araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, köprü-zemin etkileşiminin, integral köprü elemanlarında yakın mesafeli deprem haraketlerinden büyük oranda etkilediği saptanmıştır.
In this study, the effect of soil bridge interaction on the magnitude of the internal forces in the integral bridge components due to near fault effects is studied. For this reason, 3-D Finite Element Model (FEM) of The Guthrie Country Bridge in USA is developed using the program ANSYS to numerically predict their fatigue performance in near fault regions. Using the results of the 3-D FEM, performance and displacement of steel piles in near fault regions are investigated. At the end of this study, the analyses results revealed that soil bridge interaction has significant effect on the magnitude of internal forces due to near fault regions in the components of integral bridges.
Konferans Bildirisi-- İstanbul Teknik Üniversitesi, Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017
Conference Paper -- İstanbul Technical University, Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2017