Ti6al4v Titanyum Alaşımının İşlenebilirliğinin Isıl İşlem Yardımıyla Arttırılması

dc.contributor.advisorBakkal, Mustafa
dc.contributor.authorAkyol, Sedat
dc.contributor.departmentMalzeme ve İmalat
dc.contributor.departmentMaterial and Manufacturing Engineering
dc.date2007
dc.date.accessioned08.10.2007
dc.date.accessioned2015-06-12T18:20:20Z
dc.date.available2015-06-12T18:20:20Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
dc.description.abstractGün geçtikçe kullanımı artan titanyum ve alaşımlarının talaşlı işlenebilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada, en geniş kullanım alanına sahip titanyum alaşımı olan Ti6Al4V alaşımının işlenebilirliğinin değişik ısıl işlemler kullanılarak arttırılması hedeflenmiştir. Bu alaşıma ait 16 mm çapındaki çubuk şeklindeki malzemeler tavlama, su verme ve yaşlandırma olmak üzere 3 değişik ısıl işleme tabi tutulmuş ve böylece 3 farklı iç yapı elde edilmiştir. Bu 3 farklı iç yapının herbiri tornalama yöntemi ile aynı kesme parametreleri kullanılarak kuru kesme şartlarında işlenmiş ve işlenebilirliğin belirleyicisi olan kesme kuvvetleri, talaş formu, takım ömrü ve yüzey kalitesi parametreleri ölçülmüştür. Ölçülen bu değerler literatürle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak tavlanmış numuneye ait işlenebilirlik kriterleri ile yaşlandırılmış numuneye ait kriterler iç yapılarının tamamen farklı olmasına rağmen birbirine oldukça yakın çıkmıştır.
dc.description.abstractMachinability of Ti6Al4V titanium alloy, which has an increasing application field in industry day-by-day, was investigated by applying different heat treatments to alloys. 16 mm diameter bar shaped specimens were used to anneal, solution treatening and solution treatening and aging applications. After heat treatment operations we had 3 different micro structures. These 3 different micro structural specimens were turned at the same parameters on dry cutting conditions. Cutting forces, chip morhpology, tool life and surface roughness were collected as machinability criterias and compared with literatures. As a result, annealed alloy and aged alloy machinability criterias were very similar despite the micro structures were completely different.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/5072
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectİşlenebilirlik
dc.subjectIsıl işlem
dc.subjectTitanyum alaşımları
dc.subjectTi6Al4V
dc.subjectTornalama
dc.subjectMachinability
dc.subjectHeat treatment
dc.subjectTitanium alloys
dc.subjectTi6Al4V
dc.subjectTurning
dc.titleTi6al4v Titanyum Alaşımının İşlenebilirliğinin Isıl İşlem Yardımıyla Arttırılması
dc.title.alternativeEffect Of Heat Treatment On Machinability Of Ti6al4v Alloy
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
7649.pdf
Boyut:
18.85 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.14 KB
Format:
Plain Text
Açıklama