Dental Uygulamalarda Kullanılan Ticari Saflıktaki Titanyumun Mikro Ark Oksidasyon İşlemi

2009-02-24
Işıksaçan, Cemil
Bu çalışmada, mikro-ark oksidasyon işleminin gerçekleştirildiği çözelti içerisine yapılan AgNO3 ilavesinin, saf titanyumun biyolojik ve antibakteriyel aktivitesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Gerçekleştirilen bakteri testleri neticesinde, çözeltiye yapılan gümüş nitrat ilavesinin çok yüksek antibakteriyel aktivite sağladığı görülmüştür. Ayrıca gümüş nitrat ilavesinin oksit tabakanın yüzey morfolojisini tamamen değiştirdiği ve yüzey pürüzlülüğü ile ıslanabilirliğini oldukça arttırdığı gözlemlenmiştir. Oksitlenen numuneler 30 gün boyunca yapay vücut sıvısı içerisinde bekletilmiştir. Gümüş nitratsız çözeltide oksitlenen numune yüzeyinde karbona-hidroksiapatit fazları oluşumu görülse de gümüş nitrat varlığında oksitlenen numune yüzeyinde herhangi bir kalsiyum-fosfat tabakası oluşumu gözlemlenmemiştir. Yapay vücut sıvısı içerisinde apatit oluşum süresini erkene çekmek ve biyo-aktiviteyi artırmak amacıyla oksitlenen numuneler, işlem sonrasında UV radyasyona maruz bırakılmıştır. Bu numunelerde, yapay vücut sıvısı içerisinde 14. gün gibi kısa bir sürede yüzeyde kalsiyum fosfat tabakaları oluşumu gözlemlenmiştir.
In this study, AgNO3 addition into the electrolyte was performed to investigate its effect on biological and anti-bacterial activity of pure titanium. It was concluded that, AgNO3 addition into the electrolyte provided a remarkable anti-bacterial activity. Also, AgNO3 addition altered the surface morphology of the oxide layer and increased the surface roughness along with wettability. Oxidized samples were immersed in a simulated body fluid for 30 days. Carbonated hydroxyapatite phases were detected on the sample oxidized without silver nitrate; however there were not any calcium-phosphate phases on the sample oxidized in the presence of silver nitrate. UV irradiation of the oxidized samples was performed in order to shorten the apatite induction time and enhance the bio-activity. In a short period such as 14th day of immersion, calcium phosphate layers were observed to form on the samples.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
mikro-ark, antibakteriyel, gümüş nitrat, uv, micro-arc, antibacterial, silver nitrate, uv