Bor karbür-titanyum diborür kompozitlerinin sıcak presleme ile üretimi

Sepin, Oytun Alphan
Bu çalışmada önemli mühendislik malzemesi olan bor karbür titanyum diborür tozları ile sıcak presleme yöntemi ile kompozit elde edilmesi incelenmiştir. Üç farklı sinterleme koşulunda yapılan deneylerde hacimsel olarak yüzde beş, on, onbeş ve yirmi oranlarında titanyum diborür miktarının elde edilen kompozit üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan deneyler kapsamında, üç ayrı deney grubundan oluşmak üzere farklı sıcaklıklarda hacimce farklı oranlarda titanyum diborür içeren bileşimler karıştırılmış ve sıcak preste değişken parameteler olarak sinterleme sıcaklığı, sinterleme basıncı, sinterleme zamanı kullanılarak kompozit plakalar elde edilmiştir. Elde edilen bor karbür-titanyum diborür kompozitleri eğme mukavemeti değerlerinin belirlenebilmesi amacıyla uygun boyutlarda kesilmiş ayrıca kompozitin yoğunluk, sertlik ve eğme mukavemeti olmak üzere mekanik karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır.
In this study two important engineering materials boron carbide and titanium diboride composites production by hot pressing method is examined.Three different sintering conditions and the amount of titanium diboride by volume, 5,10,15 and 20 percent, effect on composites is examined. In the experiments three different experiment sets studied with different amount of titanium diboride mixtures prepared and these mixtures are hot pressed with different parameters like sintering temperature, sintering time and sintering pressure. The resulting samples were cut in order to maintain bending stress. Density, hardness and bending stress values was measured in order to get the mechanical characterization.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
B4C, TiB2, Sıcak Presleme, Karakterizasyon, Sinterleme, B4C, TiB2, Hot Pressing, Characterization, Sintering