Havza Ölçeğinde Su Kalite Yönetimi: Büyük Menderes Nehir Havzası Örnek Çalışması

2010-02-25
Yenici, Elif
Bu tezde, havza ölçeğinde su kalite yönetimi ile ilgili bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında su kalite yönetiminin önemi, havza yönetimindeki rolü, su kaynakları yönetimiyle ilgili Türkiye’deki ve Avrupa Birliği’ndeki mevzuat belirtilmiştir. Büyük Menderes Havzası örnek alınarak havzanın özellikleri ile ilgili bilgi verilmiş, su kütlelerinden bahsedilmiştir. Havzanın su kalitesi belirlenmiş ve nehre gelen kirlilik yükleri hesaplanmıştır. Ayrıca Yukarı Büyük Menderes Havzası’ndaki su kütlelerinin durumları verilmiş, Su Çerçeve Direktifi’nde yer alan baskı ve etki unsurları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak havzada su kalitesinin düşük olduğu görülmüş olup bunun nedeninin evsel, endüstriyel ve tarımsal kirlenmeden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu kapsamda Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği’ne, Tehlikeli Maddelerin Su ve Çevresinde Neden Olduğu Kirliliğin Kontrolü Yönetmeliği’ne, Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği’ne uyulmasının sağlanması gerektiği anlaşılmaktadır.
In this study, water quality management study at ariver basin scale was carried out. Importance of water quality management, its role in river basin management, regulations related to the management of water resources in Turkey and European Union were discussed. Great Menderes Basin was taken as a model and information about the characteristics of the selected river basin were mentioned and water masses were evaluated in this study.Water quality of the entire river basin was determined and pollutant loads were calculated. In addition, structure of water masses in the Upper Great Menderes River Basin was reported, and also properties of depression and influence stated in the Water Framework Directive were evaluated. As a result, it was observed in this study that water quality of the river basin was low because of domestic, industry, and agriculture pollution. Furthermore, it was concluded from this study that it is necessary to enforce Regulation of Urban Waste Water Treatment, Regulation on Pollution Caused by Certain Dangerous Substances Discharged into the Aquatic Environment of the Community on the Protection of the Environment and Regulation Against Pollution Caused by Nitrates from Agricultural Sources.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Su Kalite Yönetimi, Büyük Menderes Nehir Havzası, Su Çerçeve Direktifi, Water Quality Management, Great Menderes River Basin, Water Framework Directive