Perde-çerçeve Ve Çerçevelerden Oluşan Yapıların Taban İzolatörleri Kullanılarak Analizi Ve Değerlendirilmesi

Polat, Halil İbrahim
Bu tez çalışmasının amacı; perde-çerçevelerden müteşekkil ve bununla birlikte sadece çerçevelerden oluşan taban izolasyonlu bir yapının analizinin ayrıntılı olarak yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesidir. Her iki sistem de ilk olarak eşdeğer deprem yükü yöntemi ile ETABS programı kullanılarak çözülmüştür. Daha sonra aynı sistemler Zaman Tanım Alanı Yöntemi kullanılarak çözülmüştür. Yapılar, zaman tanım alanı yöntemi ile çözüldüğünde daha elverişsiz sonuçlar elde edilmiştir. Bu yüzden, taban izolatörleri ile yapı analizi bu yöntem ile yapılmıştır. Bu yapılarda DIS B türü izolatörler kullanılmıştır. Bu izolatörler altında yapıların periyotları belirgin derecede artmıştır ve ivmeler azalmıştır. Bu nedenle kesme kuvvetlerinde büyük azalmalar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak taban izolatörleri altında çözümlenen yapıların, klasik yapılara göre, depreme karşı dayanımının arttığı gözlemlenmiştir. Her iki yapı içinde taban izolasyonu uygulamasının uygun olduğu söylenebilir.
Aim of this thesis; a structure consisted of shear wall and frames with foundation isolator, and in addition a structure consist of only frames with foundation isolator are analyzed and resultings evaluated. Firstly, both systems is solved with the method of equivalence earthquake load and using ETABS program. When the structures solved with time history method more unfavourable results is obtained. So analysis of the structures with foundation isolators used. In this buildings isolator which is DIS B type are used. Periods of this buildings increase clearly under these isolator and accelerations decrease. So it is observed that shear force reduce seriously. In conclusion, solved of the structures with foundation isolator is observed that they are more strength than classical structures. Application of foundation isolator is said to avaliable for both structure.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Taban İzolatörleri, Zaman Tanım Alanı, ETABS, Foundation İzolatörs, Time History, ETABS