Yüksek Fırın Curuflarından Renkli Cam, Cam-seramik Üretimi Ve Aşınma Özelliklerinin Araştırılması

dc.contributor.advisorÖveçoğlu, M.lütfi
dc.contributor.authorÜzümlü, İzzet Gökçen
dc.contributor.departmentMalzeme
dc.contributor.departmentMaterials
dc.date2002
dc.date.accessioned2015-09-11T11:16:23Z
dc.date.available2015-09-11T11:16:23Z
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
dc.description.abstractTeknolojinin gelişmesine paralel olarak artan, sanayi tesislerinin atıklarının değerlendirilmesi son zamanlarda üzerinde çok çalışılan konuların başında gelmektedir.Gerek çevre duyarlılığının artması, gerekse yeni ve ileri özellikte malzemelere duyulan ihtiyaç araştırmaların atık malzemeler üzerine yoğunlaşmasına neden olmuştur. Demir-çelik yüksek fırını ve kupol ocağı curufları, termik santral uçucu külleri, hidrometalurjik tesislerin atıkları, cam fabrikalarının atıkları, filtre tozları ve doğal volkanik kayaçların cam-seramik malzemelerin üretiminde kullanımına yönelik birçok araştırma yapılmaktadır. Cam-seramikler, kristallenmeye uygun camların çekirdeklenme ve kristal büyütme aşamalarından oluşan kontrollü kristalizasyonuyla üretilen malzemelerdir. Uygun bileşim ve ideal ısıl çevrim koşullarının seçilmesiyle, amorf olarak üretilmiş cam malzemenin mikroyapısında ince taneli ve düzenli dağılmış kristaller içeren porozitesiz malzemelerin üretimi mümkündür. Farklı mühendislik uygulamaları için geliştirilmiş birçok cam-seramik sistemi vardır. Bu çalışmada, Erdemir curufları kullanılarak renkli cam ve cam-seramik malzeme üretim koşulları ve üretilen malzemelerin aşınma özellikleri araştırılmıştır. DTA analizleri sonucu 780C çekirdeklenme sıcaklığı ve 905C kristallenme sıcaklığı olarak belirlenmiştir. Bu sonuçların ışığında cam-seramik üretimi ve renklendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
dc.description.abstractWith the advancements in technology, the reuse of industrial waste has become a leading research area. The increasing attention on environment together with the arising need for new and advanced materials have lead the research to focus on waste materials. There are numerous researches on the production of glass-ceramics by using of blast furnace and coupola furnace slags, thermal plant fly ashes, waste of hydrometallurgical plants, residues of glass industry and volcanic basalts. Glass-ceramics are materials that can be produced by controlled crystallization, nucleation and growth of special glass crystals which are proper for crystallization. It is possible to produce amorphous porefree glasses which contains fine grained and well distributed crystals by choosing proper composition and heat treatment. There are several glass-ceramic systems developed for different engineering applications. In this study, production of colored glass and glass-ceramic by using Erdemir blast furnace slag, and their wear properties were investigated. According to the results of DTA analysis, nucleation temperature was determined as being 780C while crystallization temperature as being 905C. In the light of these results, production of glass-ceramic and coloring studies have been carried out successfully.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/9241
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectYüksek Fırın Curufu
dc.subjectCam-Seramik
dc.subjectRenklendirme
dc.subjectAşınma
dc.subjectBlast Furnace Slag
dc.subjectGlass-Ceramics
dc.subjectColoring
dc.subjectWear
dc.titleYüksek Fırın Curuflarından Renkli Cam, Cam-seramik Üretimi Ve Aşınma Özelliklerinin Araştırılması
dc.title.alternativeProduction Of The Colored Glass And Glass-ceramic By Using Blast Furnace Slag, And Study On Their Wear Properties
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
1661.pdf
Boyut:
2.44 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.14 KB
Format:
Plain Text
Açıklama