Alüminyumun Geri Dönüştürülmesi Ve Özelliklerinin Geliştirilmesi

2013-12-16
İzgi, Necdet
Alüminyum metalinin üretimiyle ilgili kitapların hepsi önceleri doğal ham maddelerden geri kazanımı üzerinde odaklanmıştır. Alüminyumun ana doğal cevheri hidratlı alüminyum oksit içeren bir maden olan boksittir. Alüminyum Bayer prosesi olarak bilinen (Wolf ve Hoberg, 1997), safsızlıkların geride bırakılarak alüminyumun çoğunluğunun çözündüğü seçici bir çökeltme işlemiyle boksitten kazanılmaktadır. Alüminyum, alüminyum hidroksit olarak çökeltilerek solüsyondan geri kazanılır. Ardından hidroksit kurutulur ve saflaştırılmış alümina elde etmek için kalsine edilir. Kalsine edilen alümina kriyolit (Na3AlF6) bazlı ergiyik tuz elektroliti içeren elektrolitik hücrelere beslenir. Alümina kriyolit içinde çözünür ve ergiyik alüminyum metali ve karbondioksit gazı oluşturacak biçimde elektrolize olur. Bu proses 1800 li yılların sonlarından bu yana itibaren alüminyum metalinin üretilmesinde birincil yöntem olarak kullanılagelmiştir ve daha uzun bir süre daha bu rolü sürdüreceğe benzemektedir. Bu tez hurda alüminyumun geri dönüşüm sürecine göre okuyuculara rehberlik edecektir. Tez cevher gövdesinde yer alan “minerallerin” (alüminyum alaşımları) tanıtımıyla başlayacak ve içinde hurda alüminyum barındıran çeşitli “madenleri” tanıtacaktır. Ardından, hurda alüminyumu katışık olduğu diğer maddelerden ayırmak için kullanılan uygulamaları ve kaplamalardan ve diğer safsızlıklardan arındırma yöntemlerini ele alacaktır. Devamındaki bölümler de ise geri kazanımı yapılan hurdanın yeniden eritilmesinde kullanılan fırınları ve alüminyumun saflığını ve kalitesini arttırmak için kullanılan rafine etme tekniklerini anlatacaktır.
Books on the production of aluminium metal have previously focused on its recovery from naturally ocurring raw materials. The primary natural ore for aluminium is Bauxite, a mineral consisting primarily hydrated aluminium oxides. Aluminium is recovered from Bauxite by a selective leaching sequence known as the Bayer Process (Wolf and Hoberg, 1997), which dissolves most of the Aluminium while leaving impurities behind. The aluminium is recovered from the leach solution by precipitating by its aluminium hydroxide.The hydroxide is then dried and calcined to generate purified alumina.the calcined alumina is fed to electrolytic cells containing a molten salt electolyte based on cryolite (Na3AlF6).The alumina dissolves in cryolite and is electrolyzed to generate molten aluminium metal carbon dioxide gas.This process has been the sole approach for producing primary aluminium metal since the late 1800s and will likely continue in this role for decades to come. This thesis will lead readers through the sequence used for recycling scrap aluminium. It will start with a description of the minerals (‘’aluminium alloys’’ ) that are contained in the ore body and describe the various ‘’mines’’ where aluminium scrap is found. It will then describe the practices used to seperate scrap aluminium from the other materials with which it is mixed and the means for purifying it of coatings and other impurities. Subsequent chapters will the furnaces used for remelting the recovered scrap and the refining techniques using for improving its purity and quality.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Alüminyum, Hurda, Geri Dönüşüm, Rafine Etme Teknikleri, Aluminium, Scrap, Recycling, Refining Techniques