Oksit-sülfür Karışımlı Pb-zn Cevherlerinin Flotasyon Artıklarından Hidrometalurjik Yöntemlerle Çinko Kazanılması

Aykaç, Yıldız
Kayseri Aladağ oksitli kurşun-çinko cevheri %10.17 Pb, %10.98 Zn, 164 g/t Cd ve 57 g/t Ag içermektedir. Bu cevherin laboratuvar ölçekte flotasyon deneyleri ile zenginleştirilmei sırasında, çinko’nun hemen hemen tamamının artıklarda toplandığı gözlenmiştir. Bu çalışmada %12,31 Zn, %1.35 Pb, 198.3 g/t Cd ve %22.3 Fe içeren bu artıklardan metallerin kazanılması amaçlanmıştır. Bazik (NaOH) çözündürme, kavurma+asidik (H2SO4) çözündürme ve doğrudan asidik çözündürme olmak üzere üç değişik yöntem uygulanmıştır. En iyi sonuçların elde edildiği koşullarda, çinko %91.5, kadmiyum % 79.2 ve demir %14.3 oranında çözünürken, Pb çözündürme artıklarında kalmıştır.
Aladağ (Kayseri-Turkey) oxide lead-zinc ores contain 10.17% Pb, 12,43% Zn, 164 g/t Cd and 57 g/t Ag. During the laboratory scale flotation tests of these ores, it was found that almost all zinc remained in the tailings that contained 12.31% Zn, 1.35% Pb, 198.3 g/t Cd and 22.3% Fe. Three different methods were studied such as alkaline (NaOH) leaching, roasting+acidic (H2SO4) leaching, and direct acidic leaching. The best results obtained in the acidic leaching tests and 91.5% of zinc, 79.2% of cadmium, and 14.3% of iron are recovered at the optimum leaching conditions while Pb was remained in the leach residues.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Kurşun-çinko cevherleri, kurşun çinko flotasyon artıkları, asidik çözündürme, çinko çözünmesi, Lead-Zinc Ores, Lead-Zinc Flotation Tailings, Acidic Leaching, Zinc Dissolution