Bilişim Teknolojilerinin Çalışma Yaşam Kalitesi Üzerindeki Etkisi

Yücel, Devrim
Instıtute of Science and Technology
Bu çalışma, bilişim teknolojilerinin çalışma yaşam kalitesi üzerindeki etkisini incelemek üzere yapılmıştır. Uygulama alanı olarak Türkiyedeki bankacılık sektörü seçilmiştir. Bankacılık sektörü içinde ise özel sermayeli ticaret bankaları arasında inceleme yapılmıştır. Bilişim teknolojilerinin, finans sektöründeki uygulamaların çeşitliliği gözönüne alınarak önce organizasyonun yönetim kalitesi üzerindeki etkileri, sonra da yönetim kalitesi parametrelerinin çalışma yaşam kalitesinin sekiz boyutu üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Bu tür bir ölçüm için Analitik Hiyerarşi Süreci uygulanmıştır. Analitik Hiyerarşi Süreci sonucunda ortaya çıkan değerlerle finans sektöründe bilişim teknolojilerinden en çok hangi çalışma yaşam kalitesi boyutunun etkilendiği incelenmiştir. Ayrıca aynı çalışma yaşam kalitesi boyutundan etkilenen bankaların bazı kurumsal parametreler (bankanın yaşı, çalışan sayısı, şube sayısı, eğitim düzeyi) açısından benzerlik gösterip göstermediği de incelenmiştir.
This study has been carried out to analyse the effects of information technology on work life quality. Turkish banking sector has been chosen for application area. Among whole banking sector, all of the private trade banks have been taken into consideration. Considering the variety of applications of information systems in the financial sector, first the effects of information systems on the management quality of the organizations, second the effects of manegement quality parameters on eight dimensions of work life quality have been measured. Analytical Hierarchy Process has been used as the measurement tool. By the results obtained from the Analytical Hierarchy Process, the dimension of work life quality that has been mostly affected by the information technology can be announced. Besides, the banks coming up with the same dimension of work life quality affected mostly by the information technology are analysed whether they share the same organizational parameters such as the age of the bank, number of employees, number of branches, educational level of employees.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Çalışma Yaşam Kalitesi, Bilişim Teknolojisi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Work Life Quality, Information Technology, Analytical Hierarchy Process