Tavşanlı-ömerler Yıkanmış Linyit Kömürlerinin Yarıkoklaştırma Ve Manyetik Ayırma Metodu İle İki Kademede Zenginleştirilmesi

Renda, Dündar
Instıtute of Science and Technology
Bu araştırmada, yarıkoklaşmayı izleyen manyetik ayırma ile, linyit kömüründen temiz katı yakıt eldesinin ve kükürtten arındırılmanın mekanizması açıklanmaktadır. Linyitte bulunan piritik kükürt, uygun koşullarda gerçekleştirilen ısıl işlem sonucunda, manyetik özellik taşıyan pirotin haline dönüşürken elementer kükürt de kömürdeki organik madde ile tepkimeye girerek ikincil organik kükürtü meydana getirmektedir. Isıl işlemden sonraki yüksek alan şiddetli manyetik ayırma ile pirotin etrafında kümelenen ikincil organik kükürt manyetik üründe toplanmaktadır. Bu bulgu, kimyasal analiz ve elektron mikroskop görüntüleri ile kanıtlanmıştır. Elde edilen temiz yakıtta, toplam kükürt % 1.27, organik kükürt % 1.06, kül % 8.5 değerlerine düşmekte, üst ısıl değer 6727 Kcal/kg’a yükselmektedir.
In this study, the mechanism of desulfurization of a lignitic coal sample through semicoking followed by magnetic separation is investigated with the aim of producing clean coal. Pyritic sulfur in lignite is converted to pyrrthotite at moderate temperatures, while elemental sulfur reacts with the organic compounds in coal to form secondary organic sulfur. Magnetic product obtained from the magnetic separation of semicoked sample shows secondary organic sulfur aggregated around pyrrthotite. This finding was confirmed by chemical analysis and SEM photographs. The clean coal obtained out of this process yields 1.27 % total sulfur, 1.06 % organic sulfur, 8.5 % ash with a calorif value of 6727 Kcal/kg.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Yarıkoklaştırma, manyetik ayırma, kükürtten arındırılma, semicoking, magnetic separation, desulfurization