Türkiye Elektrik Enerji Piyasasında Reaktif Enerji Fiyatlandırması Ve Bölgesel Reaktif Yük Tahmini

2011-07-07
Akbulut, Mükail
Bu çalışmada, Türkiye elektrik piyasasında reaktif güç elde etme, maliyet ve reaktif enerji fiyatlandırması konuları ele alınmakta, bununla beraber enerji fiyatlandırması için önemli unsurlardan biri olan yük tahmini, belirli bir bölge için reaktif yük tahmini olarak yapılmaktadır. Tahmin, BEDAŞ’ın kullanımındaki İstanbul İli Avrupa Yakası’ndaki indirici transformatör merkezlerinin 2006-2010 yılları arasındaki aktif-reaktif enerji tüketim verileriyle 2011-2015 yıllarında tüketilmesi muhtemel reaktif enerji değerleri için yapılmaktadır. Tahminde üç farklı en küçük kareler yöntemi kullanılmakta, hata payı en az olan doğrusal yöntem olduğundan dolayı, bu yöntem kullanılarak bölgede gerekecek kompanzasyon tesis gücü hesaplanmakta ve hesaplanan bu güçler transformatör merkezleri ve yıllar bazında gösterilmektedir.
In this study, producing reactive power, cost and pricing issues in Turkish electricity market are approached. Furthermore, load forecast which is an important issue for power pricing is made as a reactive load forecast for a specific region. Using the consumption values of active and reactive energy from substations that are used by BEDAŞ at European land of Istanbul between 2006-2010 years, reactive energy values which will be able to be consumed at 2011-2015 years are forecasted. Three different least means squares methods are used for forecast, due to having minimum rating of error, linear method is used to calculate required compensation facilities’ power and these values are shown for substations versus years.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
reaktif enerji, fiyatlandırma, yük tahmini, reactive power, pricing, load forecast