Marmara Denizinin Anoksik Sedimentlerindeki Sülfat İndirgeyen Bakteriyal Populasyonun Floresanlı İşaretlenmiş Oligonükleotid Problar Kullanılarak Belirlenmesi Ve Sayılması

Akpınar, Cemile
Bu çalışmada, Marmara Denizi’ndeki farklı noktalardan alınan (Gemlik Körfezi İzmit Körfezi -Iz17, Iz25- ve Küçükçekmece) anoksik sediment örneklerindeki sülfat indirgeyici bakteriler floresanlı yerinde hibritleşme (FISH) ile sayıldı. Ayrıca sediment örneklerinin organik ve inorganik içerikleri araştırıldı ve sonuçlar sediment örnekleri bakterilerin topluluk yapısıyla tarıtışıldı. Deniz sedimentlerindeki mikroorganizmaların geçirgen hale getirilmesi zor olmasına rağmen, Gemlik Körfezi, Izmit Körfezi (Iz17), Izmit Körfezi (Iz25) ve Küçükçekmece’den alınan sedimentlerdeki DAPI ile boyanmış toplam mikroorganizmaların sırasıyla 67%±8%, 62%±5%, 77%±11% ve 80%±7%’i universal prob kullanılarak tespit edildi. FISH sonuçlarına göre Gemlik Körfezi, Izmit Körfezi (Iz17), Izmit Körfezi (Iz25) ve Küçükçekmece’den alınan sedimentlerdeki bakteriyal hücrelerin göreceli bolluğu sırasıyla 51%±9%, 73%±11%, 64%±8% ve 80%±12%’dir. Yine FISH sonuçlarına göre Gemlik Körfezi, Izmit Körfezi (Iz17), Izmit Körfezi (Iz25) ve Küçükçekmece’den alınan sedimentlerdeki sulfat indirgeyici hücrelerin göreceli bolluğu sırasıyla 23%±2%, 30%±6%, 22%±3% and 21%±5%’dir. Bu sonuçlar Marmara Denizi’ndeki anoksik sedimentlerde aktif bir sulfat indirgeyici bakteri populasyonun olduğunu göstermektir.
In this study, sulfate reducing bacteria within the anoxic sediment samples of the Marmara Sea taken from different regions (Gemlik Bay, Izmit Bay -Iz17, Iz25- and Kucukcekmece) were quantified using Fluorescent in situ hybridization (FISH). Organic and inorganic content of the sediment samples were also investigated and the results were discussed along with the bacterial community structure of the sediment samples Although it is difficult to permeabilize microorganisms in the marine sediments, 67%±8%, 62%±5%, 77%±11% and 80%±7% of DAPI stained total microorganisms in sediments from Gemlik Bay, Izmit Bay (Iz17), Izmit Bay (Iz25) and Kucukcekmece respectively were detected using universal probe in this study. According to FISH results, relative abundances of bacterial cells within the sediments from Gemlik Bay, Izmit Bay (Iz17), Izmit Bay (Iz25) and Kucukcekmece are 51%±9%, 73%±11%, 64%±8% and 80%±12% respectively. According to FISH results, relative abundances of sulfate reducing bacterial cells within the sediments from Gemlik Bay, Izmit Bay (Iz17), Izmit Bay (Iz25) and Kucukcekmece are 23%±2%, 30%±6%, 22%±3% and 21%±5% respectively. These results revealed that there are active sulfate reducing bacterial populations within the the anoxic sediments from the Marmara Sea.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
FISH, Marmara Denizi, Moleküler Yöntemler, Sulfat Indirgeyici Bakteriler, FISH, Marmara Sea, Molecular Methods, Sulfate reducing bacteria