Asenkron Makinalarda Uzay Harmoniklerinin Etkilerini Azaltmaya Katkılar

Kocabaş, Derya Ahmet
Bu çalışmada, asenkron makinanın hava aralığı ampersarım fonksiyonunun içerdiği uzay harmoniklerinin etkilerinin azaltılmasına yönelik yapısal çözümler araştırılmış ve çözüme ulaşılmıştır. Ulaşılan çözümler yeni oluk merkezi konumları ve oluklardaki ampersarım değerleridir. Çözümler makinanın oluk sayısına göre değişmektedir. Elde edilen çözümler bir fazın ¼’ü içindir. Çözümlerden incelenen tüm oluk sayıları için diğer fazların da verileri elde edilmiştir. Bir asenkron motor tasarım programı hazırlanmıştır. Tasarım programının güvenilir olduğu var olan bir motorun bu program ile tasarlanıp sonuçların kıyaslanması ile gösterilmiştir. Analitik çözümlerden incelenen makina ile aynı temel verilere sahip olanı, bu program ile gerçeklenmiş ve örnek makina ile karşılaştırılmıştır. Bunun yanısıra manyetik analizler yapılmış ve beklenen sonuçlara ulaşılmıştır. Her iki makina için uzay harmoniği eşdeğer devreleri kullanılarak hız moment eğrileri hesaplanmış ve klasik sargılı makinada yaşanan moment azalışının yeni tasarlanan makinada görülmediği tespit edilmiştir. Makinada verim artışı gözlenmesi en umut verici sonuçtur.
In this study, an analysis of constructional changes to reduce the space harmonics involved by the air gap mmf function is performed and reached success. The results are the brand new slot positions and the value of amper-turn at the slots. The results vary according to the number of the slots. The results are obtained for the quarter of a phase. All information for the whole machine is reached from these results. A programme for designing an induction machine is written. To prove the reliability of this programme, a sample motor is designed by this programme and the results are compared. The analitic result that has the same basic datas with the sample motor is designed by this reliable programme and the expected results are obtained. For both machines, speed-torque characteristics of space harmonics are calculated. The decrease in the torque caused by space harmonics in standart machine is not encountered in the brand new machine. An increase in the efficiency is the most hopeful result.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Uzay, harmonikler, Sargı, Asenkron, motor, tasarım, Space, harmonics, Windings, Desing, inducton, motors