Inverse metabolic engineering of KCl-resistant Saccharomyces cerevisiae

2022-06-20
Morkoç, Ogün
Graduate School
Bu çalışmada, KCl tuzu kaynaklı hiperosmotik strese dayanıklı S. cerevisiae suşları elde etmek için, tersine metabolik mühendislik yaklaşımı olan evrimsel mühendislik kullanılmıştır. Evrimsel mühendislik ile elde edilen suşların fizyolojik ve metabolik analizleri yapılmıştır. Evrimsel mühendislik için seçilim deneyi, kademeli olarak artan KCl stresi altında gerçekleştirilmiştir.
In this study, an inverse metabolic engineering strategy, evolutionary engineering was used to obtain KCl-induced hyperosmotic stress-resistant S. cerevisiae. The batch selection was conducted under gradually increasing KCl stress. Before selection, a screening experiment was performed.
Tez (Yüksek Lisans) --İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022
Saccharomyces cerevisiae, eucaryote, ökaryot, metabolic engineering