Farklı Gerilme Genlikleri Altında İnce Daneli Zeminlerin Gerilme Şekil Değiştirme Ve Mukavemet Davranışları

Okur, Derviş Volkan
Bu çalışmada, hassas deformasyon ölçerlere sahip dinamik üç eksenli deney sistemi kullanılarak düşük ve orta plastisiteli ince daneli zeminlerin geniş tekrarlı birim kayma genliği aralıklarında değişen (10-5-101), drenajsız durumda gerilme şekil değiştirme ve mukavemet davranışları incelenmiştir. Bu amaçla örselenmemiş normal ve hafif aşırı konsolide doğal numuneler üzerinde farklı dinamik gerilme koşulları uygulanarak maksimum dinamik kayma modülü, dinamik kayma modülü oranı tekrarlı birim kayma genliği ilişkisi, sönüm oranı tekrarlı birim kayma genliği ilişkisi, tekrarlı gerilme oranı çevrim sayısı ilişkisi, boşluk suyu basınçları ve bunlara etki eden faktörler araştırılmıştır. Sismik tehlike analizlerinde kullanılabilecek pratik bağıntılar önerilmiştir. Önerilen bağıntılar literatürdeki çalışmalarla karşılaştırıldığında, aynı sınır şartları için uyum göstermektedir.
A systematic study of the undrained dynamic stress-strain and strength behavior of low to medium plasticity fine grained soils for a wide strain range (10-5-101) is presented on the basis of a dynamic triaxial test apparatus, equipped with highly sensitive separate type displacement sensors. Specimens of normally consolidated and slightly overconsolidated clays were subjected to irregular and regular cyclic loadings in order to investigate maximum dynamic shear modulus, relationship between shear modulus ratio-cyclic strain and damping ratio-cyclic strain, cyclic stress ratio-number of cycles and pore water pressures and affecting factors. Simple relationships are presented for seismic hazard analysis. The relationships agree well with others in literature with in the same limit conditions.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Dinamik kayma modülü, sönüm oranı, dinamik üç eksenli deney, Dynamic shear modulus, damping ratio, dynamic triaxial test