Dönen Disklerin Serbest Titreşimleri

Tüfekci, Ekrem
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi
Theoretical And Applied Mechanical Turkish National Committee
Endüstride bir çok alanda kullanılan dönen diskler, gelişen teknolojiyle beraber yüksek hız gerektiren mühendislik uygulamalarında kendilerine gittikçe daha geniş yer bulmaktadırlar. Bilişim sektöründen otomotiv sektörüne kadar kullanılan bu disklerin titreşimleri günümüz mühendislik birikiminin önemli bir alanını oluşturmaktadır. Literatürde dönen diskleri için analitik olarak yapılan çalışmaların birçoğu Rayleigh-Ritz ve Galerkin metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında da, dönen disklerin serbest titreşimleri, Galerkin metodu kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, farklı sınır şartları için de formülasyonlar yapılarak yapının titreşim karakteristiği incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar Campbell diyagramları kullanılarak açıklanmıştır.
With the help of advancing technology, rotating discs which are used in many industrial fields occupy wider application areas that require speed day by day. Vibrations of these discs which are used from informatics to automotive industry are one of the profound topics of engineering discipline. In literature, most of analytical studies about rotating discs are based on Rayleigh-Ritz and Galerkin method. In this paper, free vibrations of rotating discs are investigated using Galerkin method. Also, problem is formulated for different boundary conditions in order to be able to understand vibrational characteristics of structure. Results are presented in Campbell diagrams.
Konferans Bildirisi-- İstanbul Teknik Üniversitesi, Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2017
Conference Paper -- İstanbul Technical University, Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2017