Kafkasya, Doğu Anadolu Ve Kuzeybatı İran Depremlerinin Kaynak Mekanizması Özellikleri Ve Yırtılma Süreçleri

dc.contributor.advisorTaymaz, Tuncay
dc.contributor.authorTan, Onur
dc.contributor.departmentJeofizik Mühendisliği
dc.contributor.departmentGeophysical Engineering
dc.date2004
dc.date.accessioned2015-05-18T13:40:24Z
dc.date.available2015-05-18T13:40:24Z
dc.descriptionTez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
dc.descriptionThesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
dc.description.abstractBu çalışmada, güneyde Palmira Kıvrım Zonu ndan kuzeyde Kafkaslar a kadar uzanan ve Arabistan-Avrasya kıtasal çarpışmasının tamamının gözlendiği bölgede 1980 sonrasında meydana gelen depremlerin kırılma mekanizması özellikleri incelenmiştir. Depremlerin incelenmesinde sismolojide kabul görmüş iki tür cisim dalgası ters çözümü yaklaşımı kullanılmıştır. Bunlardan ilki depreme ait kırılmanın yönelimini, derinliğini ve açığa çıkardığı enerjinin belirlenmesini sağlayan odak mekanizması çözümü yöntemidir. Diğer yöntem ise Türkiye ve civarındaki depremlere bugüne kadar uygulanmayan kayma dağılımı modellemesidir. Toplam 40 orta ve büyük ölçekli (7.0>Mw>5.4) deprem, uzun periyot ve geniş-bant P ve SH cisim dalgaları analiz edilerek incelenmiştir. Her bir depremin kırılma özellikleri ve bölgesel/yerel tektonikle ilişkileri tartışılmıştır. Ayrıca depremlerin statik parametrelerinin birbirleriyle olan ilişkileri ve bunların matematiksel ifadeleri bu çalışma kapsamında sunulmuştur.
dc.description.abstractIn this study, rupture properties of the earthquakes occurred in the Arabia-Eurasia collision zone, extending from the Palmyride Fold Zone to the Caucasus were analyzed since 1980. The two independent body waveform inversion methods widely known in seismology were used to analyze the individual earthquakes. First method is focal mechanism inversion which gives fault orientation, centroid depth and seismic moment. The latter one is slip distribution inversion which has never been used previously on the earthquakes occurred in Turkey and surrounding area. Forty moderate and large (7.0>Mw>5.4) earthquakes were studied using long period and broad-band P and SH body waveforms. The rupture properties and that of regional and local tectonic relations were discussed. Furthermore, the relationship of earthquake static parameters and their mathematical expressions were then presented in this study.
dc.description.degreeDoktora
dc.description.degreePhD
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/2134
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstitute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectDeprem odak mekanizması
dc.subjectDoğu Anadolu
dc.subjectKafkasya
dc.subjectKıtasal deformasyon
dc.subjectSismotektonik
dc.subjectEarthquake focal mechanism
dc.subjectEastern Anatolia
dc.subjectCaucasus
dc.subjectContinental deformation
dc.subjectSeismotectonics
dc.titleKafkasya, Doğu Anadolu Ve Kuzeybatı İran Depremlerinin Kaynak Mekanizması Özellikleri Ve Yırtılma Süreçleri
dc.title.alternativeThe Source Mechanism Properties And Rupture Histories Of The Caucasian, Eastern Anatolian And North Western Iranian Earthquakes
dc.typeDoctoral Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
2441.pdf
Boyut:
78.28 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.14 KB
Format:
Plain Text
Açıklama