Hissedilen Ve Üşüme Sıcaklıklarının Türkiye Üzerindeki Dağılımı

Baloğlu, Müge
Institute of Science And Technology
Sıcaklık, bağıl nem ve rüzgar hızı insanın termal konforunu etkileyen önemli meteorolojik parametrelerdir. Sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu hava koşullarında hissedeceğimiz sıcaklık, bulunduğumuz ortamın hava sıcaklığından daha yüksek olacaktır. Bu durum yaz aylarında ve nemin yüksek olduğu günlerde sıkça görülmektedir. İnsan vücudu sürekli enerji açığa çıkarmakta ve vücutta bir ısı kaybı meydana gelmektedir. Isı kaybından vücudun algıladığı hava sıcaklığı da değişik olmaktadır. Kış aylarında ise vücudun hissettiği sıcaklık, rüzgar şiddetinden dolayı havanın sıcaklığından daha düşük olacaktır. Rüzgar soğuğu temas yoluyla ısıyı cildimizden alarak derimizi çevreleyen havaya taşır. Böylece derimizin hissedeceği sıcaklık daha düşüktür. Windchill (üşüme sıcaklığı) ve hissedilen sıcaklık insanın termal konforunu önemli ölçüde etkiler. Ancak bulunduğumuz çevre koşullarına, kişinin yaşına, sağlığına, beslenmesine, giyimine ve diğer koşullara göre farklı ölçülerde etkiler. Yaz aylarında yüksek sıcaklıktan dolayı, kış aylarında ise dondurucu soğuklardan dolayı termal konfor değişmekte ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, canlıların özellikle insanların maruz kaldığı hissedilen ve üşüme sıcaklıklarının aylara göre dağılımını ortaya koymaktır. Bu hem turizm açısından hem de yaşam koşulları açısından ısıtma-soğutmada önemlidir. Bu çalışmada Türkiye geneline dağılmış 80 istasyonda 1929-1990 yılları arasında ölçümleri yapılmış sıcaklık, rüzgar hızı ve bağıl nem değerleri kullanılarak Nisan-Eylül ayları için hissedilen sıcaklıklar, Ekim-Mart ayları için de Windchill (üşüme sıcaklıkları) hesaplanmıştır ve Türkiye üzerindeki dağılımları incelenmiştir.
Air temperature, absolute humidity and windspeed are the most important meteorological parameters that affect human termal comfort. When air temperature and humudity are high, the sensible temperature become higher than the air temperature. This happens so often in summer and during the days when the humidity is high. Human body produces energy and there is a heat loss from the body. Because of heat loss, human body feels air temperature very different from thermometer measurrements. In winter, because of the strong wind velocties, the sensible temperature is generally colder than the air. Wind transfers heat from our skin to the air. So, the temperature of our skin will be lower. Windchill and sensible temperature affect the termal comfort of human body. It affects in different ways according to age, health, food, clothing etc. In summer because of the high temperature, in winter because of the cold air, the termal comfort changes and affects the human health in the negative way. The purpose of this study, analyze the spatial and temporal distribution of sensible heat and whindchill effects over Turkey, that create uncomfortable and unheatly conditions for the environment especially humanbody. This uncomfortable conditions are also very important for tourism and heating and cooling purposes. In this study, sensible temperatures during April-September, and windchill during October-March are calculated by using measured temperature, wind speed and relative humidity for the period of 1929 and 1990 at 80 stations in Turkey.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
hissedilen sıcaklık, üşüme sıcaklığı, termal konfor, sensible heat, windchill, termal comfort