Rodyum Ramatlarından Rodyum Geri Kazanımı Ve Optimizasyonu

2008-11-19
Tüylüoğlu, Taner
Bu tez çalışmasında, soy metal atıklarında bulunan rodyumun, çeşitli reaktifler ile çözünür bileşikler haline getirilerek çözeltiye alınması ve daha sonra çözeltideki rodyumun adsorban ajanlar yardımıyla geri kazanılması incelenmiştir. Piyasadan temin edilen atık tozdaki rodyum miktarı Perkin-Elmer HOOB markalı Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile binde 3,445 olarak belirlenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar ile rodyum miktarı bilinen bu tozdan rodyumun çevre dostu bir şekilde ve yüksek verimle geri kazanılmasına çalışılmıştır. Rodyum miktarı bilinen bu atık madde, çeşitli reaktifler ile reaksiyona sokulmuş ve reaktif miktarı, karıştırma hızı ve zamanı, sıcaklık ve pH’ın etkisi incelenecek ve optimum şartlarda en yüksek verim ile rodyumun çözeltiye alınması sağlanmıştır. Çözeltiye alınan rodyumun aktif karbon yardımıyla yüksek verim ile geri kazanım şartları incelenmiştir.
In this thesis work, the recovery of rhodium from noble metal wastes was investigated, whereby rhodium dissolves into solution and subsequently was precipitated using various precipitating agents. The rhodium content of this waste material was determined to be 0,3445 % using Atomic Absorption Spectrophotometer. In the experimental work, rhodium was recovered from the waste, rhodium content of which is known, in an environmentally-friendly way and with high efficiency. Rhodium containing waste was treated with various chemicals and mineral acids and the effect of the amount of chemical, solid/liquid ratio, agitation rate, reaction time, temperature and pH on the dissolution efficiency and the recovery efficiency was investigated.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Rodyum, Geri Kazanım, Rodyum Liçi, Rhodium, Recovery, Acid Leaching