Çağdaş Kalite Yönetimi Anlayışlarına Ülkelerarası Farklı Yaklaşım: Türkiye Gerçeği

Özkan, Emin
Institute of Science And Technology
Bu çalışmanın amacı, bugüne kadarki kalite yönetimi yaklaşımlarını incelemek, dünyada ve Türkiye’deki kalite yönetimi çalışmalarını çözümlemek, bu çalışmaları tanımlanmış altı ölçüte göre kıyaslamak ve Türkiye’deki kalite yönetimi çalışmalarının geleceği için bazı önerilerde bulunmaktır. Türkiye’de orta düzeyde otokratik bir yönetim tarzının olduğu, kısa dönemli stratejilerin tercih edildiği, organizasyon ve organizasyonel ilişkilerde orta düzeyde değişimin olduğu, çalışanları yetkilendirmenin hala yetersiz olduğu, müşteri ve tedarikçilerle ilişkilerin yeterli düzeyde olmadığı ve işletmelerin performans ölçütlerinde orta düzeyde başarılar sağladığı gözlenmiştir. Türk işletmeleri için çıkarılan dersler ise yönetimin aktif katılımı, organizasyonların yeniden yapılandırılması, uzun dönemli stratejilerin uygulanması, çalışanların yetkilendirilmesi, müşteri ve tedarikçilerle sağlam ilişkilerin kurulması ve kaynakların etkin kullanımıdır.
The purpose of this study is to examine quality management approaches to date, analyze quality management efforts around the world and in Turkey, benchmark these efforts according to six predefined criteria, and propose recommendations for the future of quality management efforts. It is observed that, Turkey has a moderate-level autocratic management style, short-term strategies are favored, change in organizations and organizational relations are at a moderate level, employee empowerment is still inadequate, customer and supplier relations are still not at a sufficient level, and companies achieve moderate level success in performance measures. Lessons that might be applicable to Turkish companies are: strong management commitment, organizational restructuring, employee empowerment, long-term strategies, strong customer and supplier relations and effective use of resources.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Çağdaş Kalite Yönetimi, Uluslararası, Türkiye, Contemporary Quality Management, International, Turkey