Ni-fe-b Ve Co-ni-fe-b Üçlü Ve Dörtlü Alaşımların Elektrolitik Olarak Kaplanması

2008-09-09
Yüksel, Behiye
Bu çalışmada, elektrokaplama prosesi ile üretilen NiFeB ve CoNiFeB alaşımlarında film bileşimi, kristal yapı, tane boyutu ve manyetik özellikler üzerine çözelti bileşimi ve deney şartlarının (akım yoğunluğu, ton, toff ve işlem süresi) etkileri araştırılmıştır. İnce filmlerin kristal yapıları X-ışınları difraksiyonu (XRD) ile belirlenmiştir. Film bileşimlerini analiz etmek için, r.f. GD-OES (Radio Frequency Glow Discharge Optical Emission Spectroscopy) cihazı kullanılmıştır. Kaplamaların yüzey topografileri, AFM ve FE-SEM cihazları ile görüntülenmiştir. Filmlerin mayetik özellikleri (Bs (doyurma akış yoğunluğu ) ve Hc (manyetik enerjiyi koruyabilirlilik)) ise titreşimli numune magnetometresi kullanılarak ölçülmüştür. Bu çalışama kapsamında NiFeB ve CoNiFeB üçlü ve dörtlü alaşımları elektrolitik olarak üretilmiş, kaplama parametreleri ile iç yapı değişimleri ve iç yapı değişimleri ile manyetik özellik ilişkileri araştırılmıştır.
In this study, NiFeB and CoNiFeB alloys have been produced with electroplating process and the effects of solution composition and experimental conditions (current density, ton, toff and duty cycle) on the chemical composition of the film, on its crystal structure, grain size and magnetic properties have been investigated. The crystal structures of the thin films were examined with XRD (X-Ray Diffraction). Rf. GDOES (Radio Frequency Glow Discharge Optical Emission Spectroscopy) is used to analyze the film composition. The surface topography of the coatings was evaluated by AFM and FE-SEM. The magnetic properties (Bs (saturation magnetic flux density) and Hc (coercivity)) of the films were measured using a vibrating sample magnetometer. In this work NiFeB ternary and CoFeNiB quaternary alloys are produced by electroplating and relation between plating parameters and internal structure and internal structure with magnetic properties are investigated.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Elektrokaplama, Anormal Kaplama, Alaşım Kaplama, Manyetik Özellikler, Electroplating, Anomalous Deposition, Alloy Plating, Magnetic Properties