Biyomedikal Görüntülerin Dalgacık Dönüşümü İle Sıkıştırılması

dc.contributor.advisorÖlmez, Tamer
dc.contributor.authorKatkar, Ali
dc.contributor.departmentBiyomedikal Mühendisliği
dc.contributor.departmentBiomedical Engineering
dc.date2002
dc.date.accessioned2015-11-18T14:09:57Z
dc.date.available2015-11-18T14:09:57Z
dc.date.issued2002
dc.descriptionTez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
dc.descriptionThesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
dc.description.abstractBu çalışmada dalgacık dönüşümü kullanılarak biyomedikal görüntülerin sıkıştırılması incelenmiştir. İlk olarak entropi ve oran bozulma gibi görüntü sıkıştırmaya uygulanan kaynak kodlama teorisinin temel kavramlarına değinildi. Bunu Huffman, aritmetik, koşan uzunluk, dönüşüm ve altband gibi kayıplı ve kayıpsız kodlama teknikleri izledi. Fraktal kodlama kavramına da kısaca değinildi. Daha sonra JPEG görüntü sıkıştırma standardı kısaca açıklandı. Sonra görüntü kodlama uygulamaları açısından dalgacık teorisi açıklandı. Dalgacıkların durağan olmayan işaret analizindeki faydaları tartışıldı. Dalgacık ve çoklu çözünürlük analizi arasındaki bağıntılar gösterildi. Sonra dalgacıkların düzenlilik ve kaybolma momenti özelliklerine tartışıldı. Sonra bir boyutlu dalgacık dönüşümü iki boyutlu duruma genişletildi. Buradan dalgacık tabanlı bir kodlayıcı tasarlandı. Örnek medikal görüntüler dalgacık kodlayıcısında sıkıştırıldı ve JPEG sonuçlarıyla karşılaştırıldı.
dc.description.abstractIn this study biomedical image compression was investigated using wavelet transform. The fundamental concepts of source coding theory, namely entropy and rate-distortion, were reviewed as applied to image compression. This was followed by a review of lossless and lossy compression techniques, such as Huffman, arithmetic, run-length, transform and subband coding. The concept of fractal coding was also introduced briefly. The wavelet theory from the perspective of image coding application was reviewed. The usefulness of between wavelets and multiresolution analysis was then established. The regularity and vanishing moments properties of wavelets were discussed. 1-D wavelet transform was then extended to 2-D case. Hence a wavelet based coder was designed. Sample biomedical images were compressed by the wavelet coder and compared with results of JPEG.
dc.description.degreeYüksek Lisans
dc.description.degreeM.Sc.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/10360
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstıtute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectDalgacık dönüşümü
dc.subjectJPEG
dc.subjectHuffman
dc.subjectGörüntü İşleme
dc.subjectWavelet transform
dc.subjectJPEG
dc.subjectHuffman coding
dc.subjectImage Processing
dc.titleBiyomedikal Görüntülerin Dalgacık Dönüşümü İle Sıkıştırılması
dc.title.alternativeBiomedical Image Compression Using Wavelet Transform
dc.typeMaster Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
833.pdf
Boyut:
4.32 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.16 KB
Format:
Plain Text
Açıklama