Toz Metalurjisi Yöntemi İle Üretilen Cu - %25 Cr Elektrik Kontak Malzemesinin Sinterleme Davranışlarının İncelenmesi

dc.contributor.advisorKayalı, Eyüp Sabri
dc.contributor.authorBakan, Halil İ.
dc.contributor.departmentMalzeme
dc.contributor.departmentMaterials
dc.date1999
dc.date.accessioned2015-12-10T12:06:46Z
dc.date.available2015-12-10T12:06:46Z
dc.descriptionTez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
dc.descriptionThesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
dc.description.abstractBu çalışmada, toz metalurjisi tekniği ile üretilen Cu - %25 Cr kontak malzemesinin sinterleme davranışları, krom tozunun içerdiği oksijen miktarı, sinterleme sıcaklığı, sinterleme süresi ve mikroyapısal özellikler gibi işlem değişkenlerine göre incelenmiştir. Ağırlıkça %74.5 Cu, %25 Cr ve %0.5 Ni içeren toz karışımının sıvı faz oluşum sıcaklığı DTA analizi ile belirlenmiştir. Cr metal tozlarının içerdikleri oksijen miktarı indirgenme işlemi ile 4500 ppm’den 200 ppm’e kadar azaltılmıştır. İçerdiği oksijen miktarı 200ppm olan Cr tozlarının kullanıldığı ağırlıkça %25 Cr, %74.5 Cu ve %0.5 Ni tozların içeren karışımdan hazırlanmış olan ön şekillendirilmiş numuneler, hidrojen atmosferinde 1090C’de bir saat süre ile sinterlenmiştir. Sinterlenmiş numunelerde, teorik yoğunluğun %98’i değerinde sinter yoğunluğu ile birlikte %39 IACS elektrik iletkenliği değeri elde edilmiştir. Karışıma ağırlıkça %0.5 lityum sterat katılmasıyla, %45 IACS elektrik iletkenliği değeri elde edilmiş ve sinter yoğunluğu ise teorik yoğunluğun %99’una yükselmiştir. Sinterlenmiş numunelerin çökelme sertleşmesi özellikleri elektrik iletkenliği ve sertlik değerlerinin ölçümü ile sistematik olarak incelenmiştir. 475 C’deki 6 saatlik yaşlandırma sonrasında, %50 oranında soğuk deformasyon uygulanmış numuneler en yüksek iletkenlik ( %55 IACS) ve sertlik (154 HV5) değerlerini göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, the sintering behavior of Cu- 25 wt %Cr contact materials produced by powder metallurgy technique was investigated with the processing variables such as the oxygen content of chromium powders, sintering temperature, time and microstructural features. The temperature of liquid phase formation for the composition consisting of 74.5 % wt Cu, 25 wt %Cr and 0.5 wt %Ni was determined by using DTA technique. The oxygen content of the chromium powders was decreased from 4500 ppm to 200 ppm by the reduction treatments. The compact prepared the mixture consisting of 25 wt %Cr powders having 200 ppm oxygen content, 74.5 wt.% Cu and 0.5wt.%Ni was sintered in a hydrogen atmosphere at 1090 C for one hour. The sintered density was attained 98 % theoretical density with accomplishing an electrical conductivity of 39 %IACS. An addition of 0.5 w/o admixed lithium stearate, the sintered density increased to 99 % theoretical density with accomplishing an electrical conductivity of 45 % IACS. The precipitation hardened properties of the sintered samples have been investigated systematically by means of hardness testing, electrical conductivity measurement. The 50 % cold deformed samples exhibited maximum conductivity ( 55% IACS) and hardness (154 HV5) at 475 C for 6 hours.
dc.description.degreeDoktora
dc.description.degreePhD
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11527/11273
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisherInstıtute of Science and Technology
dc.rightsİTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
dc.rightsİTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.
dc.subjectToz Metalurjisi
dc.subjectCu-Cr Alaşımı
dc.subjectKontak Malzemeler
dc.subjectPowder Metalurgy
dc.subjectCu-Cr Alloy
dc.subjectContact Materials
dc.titleToz Metalurjisi Yöntemi İle Üretilen Cu - %25 Cr Elektrik Kontak Malzemesinin Sinterleme Davranışlarının İncelenmesi
dc.title.alternativeAn Investigation In The Sintering Behavior Of The Cu-25 Wt.% Cr Contact Materials Produced By Powder Metallurgy Technique
dc.typeDoctoral Thesis

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
1106.pdf
Boyut:
12.95 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Yükleniyor...
Küçük Resim
Ad:
license.txt
Boyut:
3.14 KB
Format:
Plain Text
Açıklama