Grafik Kartı Üzerinde Paralel Hızlandırılmış Işın İzleme

2010-07-02
Çolak, Mustafa Alper
Bu çalışmada grafik kartı üzerinde paralel olarak çalışan, hızlandırılmış bir ışın izleme yazılımı geliştirilmiştir. Çalışmada ışın izleme, ışığın benzetimi için kullanılmıştır. Yazılım, üçgenlenmiş üç boyutlu modelleri girdi olarak kabul eder. Işınların cisim üzerinde çarptığı noktaları bulmak için ışın üçgen kesişim algoritmaları kullanılmıştır. Bu işlemi hızlandırmak için uzay bölmeleme algoritmalarından yararlanılmıştır. Yazılım, daha sonra NVIDIA grafik kartları üzerinde paralel olarak çalışacak şekilde CUDA üzerinde geliştirilmiştir. Uygulama sonuçları, yazılımın merkezi işlem birimi üzerinde çalışan sürümüyle ve ticari bir ışın izleme yazılımıyla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalarda yüksek derecede hızlanma elde edildiği gözlenmiştir.
In this study, an accelerated ray tracer which works parallel on graphics card has been developed. Ray tracing in this study is used for simulation of light. The software accepts 3-D models which are meshed using triangles. In order to find bouncing points of rays on the object, ray triangle intersection algorithms are used and in order to accelerate this process, space partitioning algorithms are used. The software has been developed using CUDA in order to make it work parallel on NVIDIA graphics cards. The results of this software have been compared with CPU version of this software and also with a commercial ray tracer. These results show a high degree of speed up.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Paralel programlama, Işın izleme, Uzay bölmeleme, GPGPU, CUDA, Parallel programming, Ray tracing, Space partitioning, GPGPU, CUDA