<link rel="stylesheet" href="styles.cf390c6bfbe7555f.css">

Publication:
Planda Çıkıntı Düzensizliğine Sahip Betonarme Yapıların Deprem Yükü Etkisi Altında Karşılaştırmalı Analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Institution Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada yönetmelikte A3 düzensizliği olarak verilen “planda çıkıntıların bulunması” düzensizliği durumu için çerçeve, perde-çerçeve ve kirişsiz döşemeli sistem olmak üzere 3 tip taşıyıcı sistem olarak düzenlenmiştir. Bu yapı örnekleri üzerinde; kat kütlelerin kütle merkezinde toplandığı kat döşemelerinin rijit diyafram çalıştığı birinci model, kütlelerin kolon uç noktalarında toplandığı esnek diyafram kabulü ile düzenlenen ikinci model ile deprem yükü etkisindeki yapının analizi yapılarak bu tür düzensizlik durumunda yapı sistemleri arasında karşılaştırma yapılmıştır. Bu karşılaştırma yapılırken taşıyıcı sistemdeki düşey taşıyıcı elemanlarda oluşan kesme kuvveti ve eğilme momenti değerleri hesaplanarak değişimleri incelenmiştir. Yapının lineer-elastik sınırlar içinde davrandığı varsayımı ile çözümler yapılmıştır. Analizler sadece yatay yük etkisi altında yapılmıştır. Sayısal örneklerden elde edilen sonuçlar neticesinde ABYYHY’ de A3 olarak tanımlanan düzensizlik durumu için oluşturulan 3 ayrı yapı 2 farklı modellemeyle incelenmiş, rijit ve esnek diyafram modelleri arasında kolon uç kuvvetleri ve döşeme gerilmeleri bakımından farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır.
For design of structural systems, the resistance of the buildings against lateral seismic force is one of the main principles and objectives. During the design procedure, first, First, the loads which may effect the structure during its service life are defined and then the structure is analysed and designed under those loads. Unfortunately, 96% of our country is under the risk of destructive earthquakes. Therefore, lateral earthquake forces are to be considered in addition to the other loads which effect the structure during its service life. In the classical approach of analysis of building structures against lateral earthquake loads, the floor diaphram is considered to be infinitely rigid in its own plane. For most regular structure, this approach is generally satisfied. However, the validity of this approach should be checked especially in cases of irregularities in the floor plan. According to the seismic code, in the first and second seismic zones, it shall be verified by the calculation that the floor systems are capable of transferring the seismic loads safely between vertical structural elements.

Description

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005

Journal or Series

ISSN

ISBN

Rights

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Keywords

Düzensiz Yapılar, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Rijit Diyafram, Flexible Diyafram, Irregular Structures, Earthquake Resistant Design, Rigid Diaphragm, Flexible Diaphragm.

Citation

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

Related Patent

Related Goal

50
Görüntülenme
1,075
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.