Yayın:
Basınçlı İnfiltrasyon Yöntemiyle Üretilen Al2o3 Ve Sic Partikül Takviyeli, Al-mg Metal Matriksli Kompozitlerin Aşınma Davranışlarının İncelenmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Kurum Yazarları

Bölüm / Program

Malzeme
Materials

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology

Araştırma Projeleri

Akademik Birimler

Dergi Sayısı

Özet

Bu çalışmada, basınçlı infiltrasyon yöntemi ile üretilen alüminyum metal matriksli kompozitlerin metal-metal ve metal-abrasif aşınma davranışları incelenmiştir. Kompozitler sırasıyla %37 ve %24 hacim oranlarında Al2O3 ve SiC partikülleri ile takviye edilmiş olup matriksinde %8’ e kadar farklı oranlarda Mg bulundurmaktadırlar. Matriksin Mg içeriğinin artışı ile kompozitlerin sertlik ve mukavemetleri artmış, süneklik ve toklukları azalmıştır. M2 kalite takım çeliği üzerinde yapılan metal-metal aşınma deneyleri ve Al2O3 şerit zımpara kağıtları üzerinde gerçekleştirilen metal-abrasif aşınma deneyleri kompozitlerin aşınma direncinin artan magnezyum miktarı ile arttığını ortaya çıkarmıştır. Diğer yandan kompozitlerin abrasif aşınma dirençleri, bilhassa 200oC’nin üzerinde artan test sıcaklığı ile azalmıştır.
In this study, dry sliding and abrasive wear behaviours of the aluminium matrix composites produced by pressure infiltration technique were investigated. These composites were reinforced with 37 vol% Al2O3 and 24 vol% SiC particles and contained up to 8 wt% Mg in their matrices. Hardness and strength of the composites increased, ductility and toughness decreased with increasing Mg content of the matrix. Dry sliding wear tests carried out on M2 quality tool steel and abrasive wear tests carried out on Al2O3 abrasive belts revealed that wear resistance of the composites increased with increasing magnesium content of the matrix. On the other hand, abrasive resistance decreased with increasing test temperature, especially above 200oC.

Tanım

Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002

Dergi veya Seri

ISSN

ISBN

Haklar

İTÜ tezleri telif hakkı ile korunmaktadır. Bunlar, bu kaynak üzerinden herhangi bir amaçla görüntülenebilir, ancak yazılı izin alınmadan herhangi bir biçimde yeniden oluşturulması veya dağıtılması yasaklanmıştır.
İTÜ theses are protected by copyright. They may be viewed from this source for any purpose, but reproduction or distribution in any format is prohibited without written permission.

Anahtar Kelimeler

Aşınma, Aluminyum, Al2O3, Kompozit, SiC, Wear, Aluminum, Al2O3, Composite, SiC

Alıntı

Onay

Gözden geçir

Tamamlayıcı Bilgiler

Referans Gösteren

Related Patent

Related Goal

16
Görüntülenme
118
İndirme
Google Scholar
Scholar'da Ara ↗
Bu yayında DOI yok — Altmetric/Dimensions/PlumX/BIP! rozetleri DOI gerektirir.