Gerçek Ölçekli Aktif Çamur Tesisinde Nitrifikasyon Bakterilerinin Floresanlı Yerinde Hibritleşme Tekniği Kullanılarak Belirlenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Eyice, Özge
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada gerçek ölçekli bir arıtma tesisinin nitrifikasyon reaktöründen alınan aktif çamur örneğinde nitrifikasyon bakterileri tayin edilmiştir. Bu amaçla İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi nitrifikasyon reaktöründen alınan numune üzerinde Floresanlı yerinde hibritleşme (FISH) yöntemi kullanılarak amonyağı ve nitriti oksitleyici bakteri grupları ayrı ayrı tanımlanmıştır. Bu amaçla her iki bakteri grubuna özgü oligonükleotid problar kullanılmıştır. Gözlemler epifloresan mikroskop yardımıyla yapılmıştır.. FISH ile elde edilen sonuçlar, amonyağı oksitleyicilerden Nitrosospira briensis, Nitrosovibrio tenuis, Nitrosolobus multiformis, Nitrosomoas europaea, Nitrosomoas eutropha, Nitrosococcus mobilis, Nitrosomoas C56; nitrit oksitleyicilerden Nitrobacter hamburgensis, Nitrobacter winogradskyi ve Nitrobacter sp.’nin sistemde varolduğunu göstermiştir.
In this study, nitrifying bacteria were determined using, Fluorescent in situ Hybridization (FISH) technique. The sample was taken from nitrification reactor of Water and Sewerage Administration of Istanbul (ISKI), Pasakoy Advanced Wastewater Treatment Plant. Ammonia and nitrite oxidizing bacteria are determined by different olgonucleotide probes. Results obtained by FISH showed that Nitrosospira briensis, Nitrosovibrio tenuis, Nitrosolobus multiformis, Nitrosomoas europaea, Nitrosomoas eutropha, Nitrosococcus mobilis, Nitrosomoas C56 as ammonia-oxidizing bacteria, and Nitrobacter hamburgensis, Nitrobacter winogradskyi ve Nitrobacter sp. as nitrite-oxidizing bacteria are present within the reactor treating nitrogen.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Anahtar kelimeler
FISH, nitrifikasyon, tür dağılımı, FISH, nitrification, bacterial composition
Alıntı