Güneş Enerjili Sistemlerin Yol Aydınlatması Amaçlı Kullanımı

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Büyükkılıç, Mustafa
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Enerji Enstitüsü
Energy Institute
Özet
Elektrik enerjisi günümüzde çok yüksek bir oranda fosil kaynaklar kullanılarak üretilmektedir. Bu kaynakların yüksek oranda kullanılması ülkeleri ekonomik açıdan, bütün dünyayı ise çevre kirliliği bakımından etkilemektedir. Bu etkilerin zararlı sonuçlarını en aza indirmekse kullanılan bu kaynakların en fazla oranda çeşitlendirilmelerine ve alternatif enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasına bağlıdır. Güneş enerjisi bu alternatif kaynaklar içerisinde önemli bir yer tutmaktadır ve kullanımı günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Ancak güneş enerjisinin ülkemizde alternatif bir elektrik enerjisi kaynağı olarak kullanımı çok azdır ve yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bu amaca bağlı olarak güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerin yolların aydınlatılması için kullanılabilirliği bu çalışmada irdelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümlerinde dünyada ve Türkiye'de enerjinin durumundan bahsedilmiş ve Türkiye'deki elektrik enerjisi üretimi ile ilgili genel bilgiler verilerek Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından yapılmış olan güneş enerjisi potansiyeli çalışmaları tablolarla verilmiştir. Bu veriler Avrupa Birliği destekli bir program olan PVGIS`de çıkan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırma sonucu artan potansiyelden bahsedilmiştir. Daha sonra 7 değişik tipte ve güçte lambalar için yol aydınlatma düzenekleri oluşturulup karşılaştırılmıştır. Bu düzenekler için güneş enerjili sistem modelleri oluşturulup bu modeller için gerekli sistem ekipmanları belirlenmiş ve optimize edilmiştir. Ayrıca bu sistemler için ilk yatırım maliyetleri yaklaşık olarak belirlenmeye çalışılmıştır. Ortaya çıkan tablolar incelerek bu tür sistemlerin yol aydınlatmasına yönelik sonuçları tartışılmış ve konu hakkında öneriler sunulmuştur.
Electrical energy at the present day is being produced mostly from fossil fuels. Consuming these fuels with such big amounts effects the countries economically and the world in environmental pollution. In order to reduce the damage of these effects to minimum levels, these resources should be varied and the use of alternative energy sources should be increased. Solar energy has an important role in these alternative energy sources and its usage is increasing gradually nowadays. However in our country solar energy is used very less as an alternative electrical energy source and it needs to be worked on very much in order to increase its usage. In accordance with this purpose the possibility of using systems converting solar energy into electrical power in road lighting has been analysed with this study. At the first stages of the study, the status of energy in the world and Turkey is mentioned and genereal information about electrical energy in Turkey and the tables of studies about solar energy potential of Turkey by EIE are given. These datas have been compared with the results of a program named PVGIS supported by European Union. According to the results of comparing these datas, the increasing potential is dicussed. Then road lighting models for 7 lamps with diffent types and powers have been developed and compared. Solar energy systems for these lighting models have been formed and system components have been specified and optimized. Then the approximate first investment costs of these systems have been tried to defined. Finally by analysing these tables, results of applying solar energy systems for road lighting have been discussed and some recommendations have been presented.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Energy Institute, 2009
Anahtar kelimeler
Enerji, Aydınlatma, Enerji kaynakları, Güneş enerjisi sistemleri, Energy, Lighting, Energy resources, Solar energy systems
Alıntı