Kırsal Bölgeler İçin Kablosuz Erişim Modeli Ve Akıllı Elektrik Şebekeleri

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-07-13
Yazarlar
Bayburtlu, Hüseyin Fethi
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kablosuz iletişim teknolojisinin gelişmesi ile birlikte, kablosuz ortamlarda uzak mesafelere yüksek hızlarda data erişimi sağlanmaktadır. İletim ortamının hava olması nedeni ile ortaya çıkan etkileşim ve gürültü gibi sorunlar yeni modülasyon, hata düzeltme teknikleri ve anten yapıları ile ortadan kaldırılmıştır. Bu çalışmalar IEEE organizasyonun 802.1x komitesince kablosuz iletişim standardı olarak tanıtılmıştır. IEEE 802.11 komitesi son yıllarda oluşturduğu 802.11 standartları ile yerel erişim ağları için, 802.16 standartları ile de metropoliten alan ağları için farklı erişim mesafeleri ve hızlarda veri erişimi için alternatifler sunmuştur. Bu tez çalışmasında birinci bölümde kablosuz veri iletişimi ile ilgili temel kavramlar ele alınmış, ikinci bölümde IEEE 802.11 yerel alan ağı diğer adıyla Wi-Fi standardı incelenecektir. Üçüncü bölümde IEEE 802.16 metropoliten alan ağı diğer adı ile WIMAX standardı incelendikten sonra dördüncü bölümde kablosuz erişim veri uygulamaları ile ilgili örnekler incelenecektir. Daha sonraki çalışmalarımızda kırsal bölgeler için hem kablosuz veri erişimi modeli oluşturulup aynı model üzerinde akıllı elektrik şebekesi modeli sunulacaktır. Son olarak önerilen model OPNET similasyon programı ile modellenip simule edilip sonuçlar değerlendirilecektir.
As wireless communication technology grows, it is possible to Access high Access lengths and high bit rates over wireless media. Air is the access media for wireless communication, hence there are few problems such as interference, noise and etc. Thanks to IEEE 802 committee for newer standards 802.11 variants and 802.16 variant that introduces newer modulation, error correction techniques and antenna systems that avoid mentioned problems. Those standards describes different kind of access lengths and different kind of bit rates. In section one the basics of wireless communication technology is introduced. Section two mentions IEEE 802.11 standard and variants that is known as Wi-Fi. Section three mentions IEEE 802.16 standard and variants that is known as WIMAX. In section four wireless communication applications are thought. Next sections are going to discuss a wireless network model for rural area. A Wireless access model is going to be produced that includes all kind of data access over wireless network and an intelligent electrical grid also going to be discussed. At last the model is going to be simulated with OPNET simulation program and the result is going to be discussed.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
Kablosuz iletişim, Yerel ve Metropoliten Alan Ağları, Network Modelleme, Wireless Communication, LANs and MANs, Network Modeling
Alıntı