FBE- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "aee" ile FBE- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeÜzüm Çekirdeklerinden Enzim Destekli Sulu Ekstraksiyon Yöntemi İle Yağ Elde(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013-01-08) Arslan, Mehmet ; Üstün, Güldem ; Malzeme Bilimi ve Mühendisliği ; Material Science and EngineeringÜzüm çekirdeği (Vitis vinifera L), gıda sanayii, eczacılık, kozmetik ve medikal alanlarda, yapısında bulunan antioksidan ve yağ asitleri içerikleri sebebiyle son yıllarda dikkat çeken bir tohum haline gelmiştir. Dünya üzüm üretimi 65 milyon ton civarında olup Türkiye 3,9 milyon ton ile dünya sıralamasında 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde üzüm özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Üzümün dörtte birlik kısmını oluşturan çekirdeği % 10 – 12 oranında yağ içermektedir. Meyve suyu ve şarap sanayiinin yan ürünü olan çekirdeklerden elde edilen bu yağ linoleik (%65-70) ve oleik (%15-25) asitlerce zengindir. Ayrıca üzüm çekirdeği yağı zengin antioksidan (monomerik flavan-3-ol, fenolik asitler ve oligomerik proantosiyanidinler) içeriği ile de sağlığa yararlı yağlar sınıfına dahil edilmektedir. Üzüm çekirdeğinin deri, kolojen bağlar, damarlar, kan dolaşımı ve kalp üzerinde koruyucu etkilere sahip olduğu ortaya konulmuştur. Bitkisel tohum ve çekirdeklerden endüstriyel olarak presleme ve çözücü ekstraksiyonu ile yağ elde edilmektedir. Çözücü olarak genellikle hekzan kullanılır. Çözücü ortamında çalışmak emniyet, çevre kirliliği açısından sıkı tedbirlerin alınmasını gerektirir ve yağda kalan çözücü bakiyesinin kontrol dışı kalması da insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyebilir. Bu nedenle son yıllarda sulu ekstraksiyon ile yağ eldesi üzerinde yapılmış çalışmaların sayısı hızla artmaktadır. Bu çalışmada, üzüm çekirdeklerinden sulu ortamda yüksek verimle yağ eldesi hedeflenmiştir. Çekirdekler, içerisinde hücre çeperlerini degrade edebilecek enzimler (proteaz ve selülaz enzimleri) bulunan, su ile ekstrakte edilmiştir. Yağ verimine reaksiyon parametrelerinin (pH, enzim cinsi ve miktarı, tanecik boyutu ve sürenin) etkisi incelenmiş ve reaksiyon parametreleri optimize edilmiştir. Ekstraksiyonlar, ÜÇ1 (0,6 mm den küçük) ve ÜÇ2 (0,6-1,0 mm) tane boyutlarındaki fraksiyonlar ile 50°C sıcaklıkta, 1:7 çekirdek:tampon çözelti oranında, pH 4-6 aralığında, 0,25-1,25 mL/g enzim miktarlarında 4-24 saat sürede yapılmıştır. Proteaz olarak Alcalase 2.5L ve selülaz olarak Celluclast 1.5L ticari enzimleri kullanılmıştır. Çalışmamızda proteaz ile pH 6’da 0,5 mL/g enzim miktarında 6 saatte % 26,1 verimle, selülaz ile ise pH 5’de 0,5 mL/g enzim miktarında 15 saatte % 26,2 verimle yağ ekstrakte edilebilmiştir. Küspede kalan yağ miktarı üzerinden yapılan hesaplamalara göre, proteaz ile pH6 da 24 saatte % 75,4 verimle ve selülaz ile pH 5 de 6 saatte %62 verimle yağın ekstrakte edilmiş olduğu da belirlenmiştir. Sonuç olarak, proteaz katkılı sulu ekstraksiyon ile üzüm çekirdeklerinden %75 verimle yağ elde edilebilmektedir. Bu yağ ile çekirdeklerden direkt hekzan ile elde edilmiş yağ arasında, asit değeri ve yağ asitleri bileşimleri açısından bir fark olmadığı da saptanmıştır.