FBE- Malzeme Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, sadece yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "Al" ile FBE- Malzeme Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeAl-12si Matrisli Seramik Partikül Takviyeli Kompozit Kaplamaların Soğuk Dinamik Gaz Püskürtme Yöntemi İle Üretilmesi Ve Karakterizasyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-02-25) Bayrak, Salih Emrah ; Çimenoğlu, Hüseyin ; Malzeme Mühendisliği YL. ; Materials Engineering MSc.Bu çalışmada alüminyum–12 silisyum (Al-12Si), alüminyum (Al), silisyum karbür (SiC) ve bor karbür (B4C) tozları kullanılarak Soğuk Dinamik Gaz Püskürtme (SDGP) yöntemi ile 116 HV0,1 sertliğindeki Al 6082 altlık üzerine, alüminyum matrisli SiC ve B4C takviyeli kompozit kaplanmıştır. Kaplamalar; mikroyapı incelemeleri ve sertlik ölçümleri ile karakterize edilmiştir. Ayrıca, %40 SiC takviyeli kompozit kaplamalar için kuru ve sulu ortam aşınma deneyleri ile SiC’ün sulu ortamdaki yağlayıcı etkisi incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda söz konusu kompozit kaplamalar Al 6082 altlık üzerine uyumlu bir ara yüzey ile bağlanarak kaplanmıştır. Takviye parçacıklar, kaplama yapısında boşluk oluşturmayacak şekilde homojen olarak dağılmıştır. Takviye malzemesi oranı arttıkça sertlik artmakta ayrıca, SiC yerine B4C kullanılması sertliği bir miktar daha fazla artırmaktadır. SiC takviyeli kompozit kaplama su ile aşındırıldığında yağlayıcı etki göstermekte ve bu etki, aşınma alanını ve sürtünme katsayısını düşürmektedir.
-
ÖgeSoğuk Gaz Dinamik Püskürtme Yöntemiyle İmalat Çeliği Yüzeyinin Seramik Katkılı Kompozit Kaplanması Ve Karakterizasyonu(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-02-05) Dinç, Atakan ; Kayalı, Eyüp Sabri ; 10026682 ; Malzeme Mühendisliği YL. ; Materials Engineering MSc.Bu çalışmada, hammadde olarak Al2O3, SiC ve TiC ile harmanlanmış saf Al tozu kullanılarak kompozit kaplamalar, soğuk gaz dinamik püskürtme (SGDP) yöntemiyle düşük karbonlu çelik altlık yüzeylerine kaplanmıştır. Besleme haznesindeki her bir seramik harmanında Al tozu içeriği ağırlıkça %10 kadardır. Farklı bağ yapılarındaki seramik/metal kompozit kaplamalar ve onların farklı sıcaklıklardaki ısıl işlemleri sonucunda porozite, mikrosertlik, aşınma direnci ve korozyon dayanımları incelenmiştir. Elektrokimyasal testler %3,5 lik NaCl çözeltisi içinde kaplamaların korozyon davranışının üzerinde ısıl işlem sıcaklığının etkisini değerlendirmek için gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar gösteriyor ki 600 oC de ısıl işlem uygulanmış SiC katkılı kompozit kaplama diğer test edilen kaplamalar arasındaki en düşük porozite, düşük karbonlu çelik altlığa en iyi bağlanma, en yüksek mikrosertlik, en iyi aşınma direnci ve en iyi korozyon dayanımına sahiptir. Tüm kaplamaların korozyon akım yoğunlukları birbirleri ile benzerlik göstermektedir.