FBE- Malzeme Mühendisliği Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, sadece yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "Aging properties" ile FBE- Malzeme Mühendisliği Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeBakır-kobalt-silisyum alaşımlarında yaşlanma işleminin sertlik ve elektrik iletkenliğine etkisi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Kerti, Bilal ; Tekin, Adnan ; 14326 ; Malzeme MühendisliğiBu çalışmada, farklı bileşimlerde kobalt ve silis yum içeren bakır alaşımlarında yaşlanma sıcaklığı ve süresinin alaşımların sertlik, elektrik, iletkenliği ve mikroyapı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Deney sonuçlarına göre günümüzde kullanılan diğer sert bakır alaşımlarına seçenek oluşturabilecek alaşım üretimi amaçlanmıştır. Bu alaşım sisteminde çökelme prosesi konusunda yapılan çalışmalarda çökelmenin 400-600°C sıcaklıkları arasında kobalt ile başladığı bildirilmektedir. Bu çökelme reaksiyonu silisyum varlığı ile hız kazanmaktadır. Silisyum miktarı arttıkça partikül boyutu ve partiküller arası mesefe de artmaktadır. Dökümü yapılmış alaşımlar 9D0°C de 6 saat homojenleştirildikten sonra 1000°C de 1 saat süreyle çözeltiye alınmıştır. Çözeltiye alınan numunelere 400,500,600, 700°C sıcaklıklarında yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Yaşlandırma 1 saatten 5 saate kadar değişen sürelerde uygulanmıştır. Yaşlandırılmış numunelerde yaşlanma koşulları ve bileşimin sertlik, elektrik iletkenliği, mikorayapı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, incelenen alaşımlar içerisinde sertlik değeri en fazla olan alaşımların aynı zamanda maksimum elektrik iletkenliği değerinde olduğu saptanmıştır. Sertlik oluşumuna neden olan çökel ti partikülleri çok küçük boyutlu olduklarından taramalı elektron mikroskobu ile görüntülenememiştir.
-
ÖgeYaşlandırma ile sertleştirilebilen magnezyum-alüminyum alaşımlarının özelliklerinin geliştirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991) Doğan, Hanım ; Eruslu, Niyazi ; 14324 ; Malzeme MühendisliğiMukavemet/yoğunluk oranı yüksek olan magnezyum alüminyum alaşımlarının katılaşma ve yaşlanma özelliklerinin incelenmesine esas teşkil etmek üzere magnezyum alaşımlarının ergitilmesi ve dökümü, mekanik özellikleri, kullanım alanlarına değinilmiştir. Çökelme sertleşmesi mekanizmaları açıklanmıştır. % 6'dan % 12'ye kadar alüminyum içeren magnezyum alaşımlarının döküm yapısının dendritik olduğu görülmüştür. Bu alaşımlar 420 °C'ta 22 saat homojenleştirme işleminden sonra 150-300°C sıcaklıkları arasında değişik sürelerde yaşlandırma işlemlerine tabi tutulmuşlardır. İşlemler sonucunda, magnezyum alaşımlarının hem sürekli hem süreksiz çökelme gösterdiği görülmüştür. Alüminyum içeriği ve yaşlanma süresinin artmasıyla süreksiz çökelme oranının arttığı gözlenmiştir. Yaşlandırma işlemleri sonucunda yapılan X-ışınları çalışmalarında sertliğin artmasını sağlayan çökelti fazının Mg17Al 12, olduğu tesbit edilmiştir. 150-300°C sıcaklıkları arasında yapılan yaşlandırma işlemleri sonunda en iyi sertlik değerleri 200°C'taki yaşlandırma işleminde elde edilmiştir. 'Ayrıca magnezyum alaşımlarında alüminyum içeriğinin artmasıyla sertlikte bir artış gözlenmiştir.