FBE- Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Lisansüstü Programı
Bu topluluk için Kalıcı Uri
Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı altında bir lisansüstü programı olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim vermektedir.
Gözat
Konu "Acetobacter xylinum" ile FBE- Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Lisansüstü Programı'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeAlternatif Besin Yan Ürünlerinden Bakteriyel Selüloz Üretimi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-01-04) Yılmaz, Sezin ; Tüter, Melek ; Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji ; Molecular Biology and GeneticsBu çalışmada, Acetobacter xylinum DSM 2004 tarafından bakteriyel selüloz sentezlenmesi için gerekli optimum fermentasyon süresi belirlenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda Acetobacter xylinum DSM 2004’ün optimum büyüme süresi ve bakteriyel selüloz üretim süresi 10 gün olarak saptanmıştır. Daha sonra farklı karbon kaynakları kullanılarak bakteriyel selüloz üretimi değerlendirilmiştir. Besi yerine eklenen glikoz, fruktoz, mannitol, sukroz ve laktoz gibi basit şekerler içerisinde en yüksek verimin sukroz içeren besi yeri kullanıldığında elde edildiği görülmüştür. Karbon kaynaklarının etkisinin araştırılmasına ek olarak, Acetobacter xylinum DSM 2004 kullanılarak statik kültürde melaslı besi yerinde bakteriyel selüloz verimi araştırılmıştır. Melastaki safsızlıklardan kurtulmak amacıyla melasa ön işlem uygulanmasına rağmen, elde edilen bakteriyel selüloz verimi basit besi yerine kıyasla daha düşüktür. Yapılan farklı başlangıç şeker konsantrasyonuna sahip melaslı besi yeri deneylerinde en yüksek verim, başlangıç şeker konsantrasyonu 20 g/L ve 40 g/L olduğunda elde edilmiştir. Bu sonuçlara dayanılarak bakteriyel selüloz üretiminde düşük melas konsantrasyonlu besi yerlerinin kullanılması gerektiği görülmüştür.
-
ÖgeBakteriyel Selüloz Üretiminde Farklı Karbon Kaynaklarının Değerlendirilmesi(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-01-04) Karaalp, Tuba ; Tüter, Melek ; Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji ; Molecular Biology and GeneticsBu çalışmada, Acetobacter xylinum DSM 2325 kullanılarak bakteriyel selüloz sentezine farklı karbon kaynaklarının etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde klasik Hestrin Schramm besi yeri ile optimum fermantasyon süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Daha sonra Hestrin Schramm besi yerindeki glikoz, aynı oranlarda fruktoz, mannitol, sakkaroz ve laktoz ile değiştirilerek, 10 gün süreyle statik koşullarda fermantasyon gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonunda en yüksek bakteriyel selüloz verimini veren karbon kaynağı fruktoz olarak belirlenmiştir. Çalışmanın son aşamasında kompleks besi yeri olan melas ile bakteriyel selüloz sentezi gerçekleştirilmiştir. 20, 40, 60 ve 80 g/L başlangıç şeker konsantrasyonundaki melas çözeltileri ile 10 gün süreyle statik koşullarda fermantasyon yapılmış, en yüksek verim başlangıç şeker konsantrasyonu 20 g/L olduğunda elde edilmiştir. Ancak melaslı besi yerinde elde edilen bakteriyel selüloz verimi, Hestrin Schramm besi yerinde elde edilen verime kıyasla daha düşüktür.