EE- Enerji Bilim ve Teknoloji Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Gözat
Konu "Adsorpsiyon" ile EE- Enerji Bilim ve Teknoloji Lisansüstü Programı - Yüksek Lisans'a göz atma
Sayfa başına sonuç
Sıralama Seçenekleri
-
ÖgeZeytin Çekirdeğinden Üretilen Aktif Karbonda Co2 Adsorpsiyonunun İncelenmesi(Enerji Enstitüsü, ) Beton, İrem ; Karatepe Yavuz, Nilgün ; Enerji Bilim ve Teknoloji ; Energy Sciences and TechnologiesBu çalışmada, endüstriyel faaliyetler sonucu açığa çıkan ve sera gazı olarak atmosferdeki miktarı giderek artan CO2 gazının aktif karbonda adsorpsiyonu incelenmiştir. Diğer benzer çalışmalardan farklı olarak aktif karbon üretiminde Türkiye'de bol miktarda yetiştirilen zeytinin ve ürünü zeytinyağının atığı olan, kolayca ve sürekli elde edilebilir, ekonomik değeri düşük zeytin çekirdeği ana malzeme olarak kullanılmıştır. Aktivasyon işleminden önce zeytin çekirdekleri ağırlıkça %35 ve %50 H3PO4 (fosforik asit) çözeltileri ile impregne edilmiştir. İmpregnasyon işleminden sonra değişik sıcaklık (400-500?C) ve sürelerde (1-2 saat) aktivasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Üretilen aktif karbonlar daha sonra CO2 adsorpsiyonunda etkili olacağı düşünülen bazik karakterli yüzey gruplarının oluşturulması amacıyla ısıl işlem, nitrik asit (HNO3) ile reflux, demir, bakır ve vanadyum metallerinin ilave edilmesi gibi değişik modifikasyon işlemlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen aktif karbon numunelerinin CO2 adsorpsiyonu farklı sıcaklık ve basınçlarda gerçekleştirilmiş ve en uygun adsorpsiyon koşulu belirlenmiştir. Modifikasyon işlemlerinin CO2 adsorpsiyonuna etkilerinin belirlenmesi amacıyla adsorpsiyon deneyleri oda sıcaklığında ve değişik basınçlarda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen adsorpsiyon verileri incelendiğinde; adsorpsiyon sıcaklığının, basıncın ve yapılan modifikasyon işlemlerinin (ısıl işlem, nitrik asit ile reflux, metal ilavesi) aktif karbon ile CO2 adsorpsiyonunda önemli rol oynadığı tespit edilmiştir.