Süt Ürünleri Ve Bebek Mamalarında Enterobacter Sakazakii (cronobacter Spp.) Varlığının Araştırılması Ve Gelişmesine Sıcaklık Ve Şeker Çeşitlerinin Etkisi

thumbnail.default.alt
Tarih
2011-05-05
Yazarlar
Kaya, Gözde Dalkılıç
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada 2008 ve 2009 yıllarında piyasadan ve üreticilerden temin edilen toplam 114 formül mama ve süt ürünlerinde E. sakazakii varlığı kültürel metod ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) kullanılarak araştırılmıştır. Analizi yapılan 114 gıda maddesinden 7’si (% 6,14) E. sakazakii açısından pozitif bulunmuştur. Son ürün olarak kullanılan 40 adet formül bebek mamasının 1’inde, 15 ek besinin ise 1’inde E. sakazakii tespit edilmiştir. 25 adet süt tozunun 3’ü, 15 adet peynir altı suyu tozunun 2’si E. sakazakii içermektedir. Kültürel yöntem ve PZR yöntemi ile aynı sonuçlar elde edilmiştir. Örneklerden izole edilen 7 farklı suşun ve referans kültür koleksiyonundan temin edilen ATCC 51329 kodlu E. sakazakii suşunun 52°C, 54°C, 56°C, 58°C ve 60°C’deki D değerlerini ve Z değerleri belirlenmiştir. Bebek mamalarının bileşiminde bulunan glikoz, fruktoz, laktoz ve sakkaroz’un ve bu şekerlerin farklı konsantrasyonlarının (%0,25, %0,5, %1 ve %5) E. sakazakii gelişimine olan etkisi incelendiğinde şeker konsantrasyonu arttıkça E. sakazakii gelişiminin arttığı belirlenmiştir. Fruktozun %5’lik konsantrasyonunun 5 suşun gelişimini en yüksek ölçüde etkilediği belirlenmiştir.
In this study, during year 2008 and 2009, total 114 samples of baby food and milk products, which were collected from the market and producers, were examined for occurrence of E.sakazakii by cultural methods and Dupont BAX system which runs according to polymerase chain reaction (PCR) principles. There were 7 out of 114 (6,14%) food samples were found positive for E.sakazakii. E.sakazakii was also found in 1 out of 40 infant formula, and 1 out of 15 additional food which both were used as final products. Also in 3 out of 25 milk powder and 2 out of 15 whey powder contained E. sakazakii. The same results were achieved by cultural method and PCR method. The D and Z values of 7 different E. sakazakii strains, which were isolated from samples, and of ATCC 51329 coded E. sakazakii strain, which were obtained from reference culture collection, were determined at 52°C, 54°C, 56°C, 58°C ve 60°C. When the effects of glucose, fructose, lactose and sucrose found in of baby food compositions and different concentrations of these sugar types (0,25%, 0,5%, 1% and 5%) were examined for the growth of E. sakazakii, it was found that the raise of sugar concentration increases the growth of E. sakazakii. One of the sugar types of 5% concentration namely fructose was found to be affecting the highest extend among these 5 strains.
Açıklama
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
Enterobacter sakazakii, Cronobacter spp., bebek maması, polimeraz zincir reaksiyonu, D değeri, Z değeri, şeker çeşitleri, Enterobacter sakazakii, Cronobacter spp., baby food, polymerase chain reaction, D value, Z value, sugar types
Alıntı