Bulgar Türkleri’nin Ulusötesi Girişimcilikleri

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-12-28
Yazarlar
Kahraman, Nefise
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Son yıllarda ‘ulusötesi-leşme’ kavramı göç araştırmalarında daha analitik ve yeni bir tutum ortaya koymuştur. Literatürün geleneksel yaklaşımının aksine, ulusötesileşme kapsamındaki araştırmalar; göçmenlerin orijinlerine, göçtükleri yeni çevreye adaptasyonlarına ve anavatanları ile süregelen ilişkiler ile bu tür bir sosyal ortamda ulusal sınır kavramının nasıl ayrımlaştıına odaklanmaktadırlar. Buna paralel olarak göçmen girişimciliğinin farklı bir kolu olan ‘ulusötesi girişimcilik’, bölge planlama, ekonomi ve sosyoloji disiplinlerinin ilgisini çeken yeni bir araştırma konusudur. Ulusötesi girişimcilik göçmen girişimcilerin ulusal sınırların ötesindeki fırsatları ortaya çıkarttığı ve eyleme döktüğü çifte-düzlemli bir süreçtir. Ulusötesi girişimciler hem fiziksel hem de fiili seyahatler sayesinde iki veya daha fazla sosyal çevreye yerleşik insanlardır. Bu yerleşiklik onlara kritik global ilişkiler kurabilme imkanı verirken, veritabanlarındaki yaratıcıklarını, hareketliliklerini ve lojistik olma özelliklerini maksimuma çıkartma yetisi de vermektedir. Bu çalışma ulusötesi girişimcilik kavramını incelemeyi ve Bulgar Türkü göçmenlerin Türkiye ve Bulgaristan arasındaki uluslararası aktivitelerini harekete geçiren güçleri ve motivasyonlarını tanımlamayı amaçlamıştır. Alanda yapılan derinlemesine mülakatlarlar doğrultusunda anlaşılmıştır ki Bulgar Türkü girişimciler; “göngüsel/dairesel” seyahatler ile Bulgaristan ve Türkiye arasında küçük veya büyük çaplı aile işletmelerine veya bireylere mal taşımacılığı yapmak, kuryelik ve ticaret ile uğraşmakta veya yolcu taşımacılığı yapmaktadırlar. Tüm girişimcilerin ulusötesi iş eylemleri tamamen sosyal netwörkleri sayesinde gerçekleştirdikleri bu çalışmanın gözlemlerinden dikkat çekici bir sonuçtur. Bulgar Türkü ulusötesi girişimcilerin kişisel özellikleri ve sosyal çevreleri, mevcuttaki ekonomik aktivitelerini ve bu aktivitelerin kaydettiği başarıyı anlamlı şekilde etkilemektedir.
In recent years, a new concept, trans-nationalism, has introduced as an alternative analytic stance in migration studies. Against the classical views that focused on origins and adaptations of immigrants to the new environments, this new emerging perspective focuses on the continuing relations between immigrants and their home countries and how this complex social fields straddle national borders. In parallel, “transnational entrepreneurship” as a distinct attribute of migrant entrepreneurship has recently attracted considerable attention in regional planning, economics and sociology disciplines. Transnational entrepreneurss discover and enact business opportunities across national borders. By traveling both physically and virtually, transnational entrepreneurs simultaneously engage in two or more environments. The present study aimed to investigate transnational entrepreneurship term and to highlight the motivation and driving forces of migrants towards transnational activities by addressing Bulgarian Turks who conduct in cross-border business activities between Turkey and Bulgaria. In line with in-depth interviews with transnational entrepreneurs realized in the field, it is understood that Bulgarian Turk TEs act circuit travels among two countries for importing goods to family-run businesses or large stores or individuals, and transporting packages, and non-ethnic products to households and businesses in both countries and they are transporting passengers. As a remarkable observation; all TEs business activities are actualizing within and by the help of transnational entrepreneurs’ social network. Bulgarian Turk transnational entrepreneurs’ personal features and their social environments are significantly affecting the business and its success.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
ulusötesi girişim, göçmen girişimciler, Bulgar Türkü girişimciler, transnational entrepreneurship, immigrant entrepreneurs, Bulgarian Turk entrepreneurs
Alıntı