Doğrusal Dizin Alıcılarda Hüzme Şekillendiriciler İle Kaynakların Yönlerinin Kestirimi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Direk, Şeyhmus
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik\ Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği tarafından “İstanbul Boğazı’nın Sualtı Ortam Gürültüsünün (OG) Ölçümü, Arşivlenmesi ve Modellenmesi” konulu 106Y090 Nolu TÜBİTAK projesi yürütülmektedir. Bu proje kapsamında İstanbul Boğazı’na sabit bir sualtı dinleme sistemi konulacak ve sürekli olarak ortamın gürültü verisi toplanacaktır. Bu tez kapsamında İstanbul Boğazı’nın benzetimi yapılarak MATLAB ortamında oluşturulan sentetik verilere frekans ve zaman tabanlarında Bartlett ve Uyarlamalı (Adaptive) Hüzme Şekillendirme (Beamforming) yöntemleri uygulanmıştır. Bu hüzme şekillendiriciler ile su içerisinde bulunan kaynakların geliş açıları (Directional of Arrival DOA) dikey doğrusal bir dizin alıcı (Vertical Linear Array) ile elde edilmiştir. Su ortamında alıcı dizinden belli bir mesafe ve derinlikte bulunan bir kaynağın derinlik ve mesafe bilgileri Uyumlu Alan İşleme (UAİ) (Matched Filter processing) işaret işleme tekniği ile kestirilmektedir.
Istanbul Technical University (ITU) Department of Electronics and Telecommunication Engineering carries out a TUBITAK project “Modeling and Data Acquisition of Underwater Ambient Noise in the Strait of Istanbul”. There will be a stationary linear array system to measure ambient noise data of the Strait. In this study, Strait of Istanbul has been simulated and related data generated with MATLAB. In frequency and time domain, conventional (Bartlett) beamformer and Adaptive (Minimum Variance Distortionless Processor) beamformer applies to generated data to estimate Directional of Arrival. The depth and range of a source is estimated via Matched Field Processor.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Bartlett Hüzme Şekillendirici, Uyarlamalı Hüzme Şekillendirici, Sualtı Ortam Gürültüsü, Doğrusal Dizin alıcı, Uyumlu Alan İşleme, Bartlett Beamformer, Adaptive Beamformer, Ambient Noise, Linear array, Matched Field Processing
Alıntı