Bir Sanayi Kompleksinin Boyutlandırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
2013-01-08
Yazarlar
Artan, Ayten
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bu çalışmada, içerisinde fabrika ve ofis binalarının bulunduğu bir sanayi kompleksinin tasarımı yapılmıştır. Tasarım kapsamında yapıların üzerine gelen yükler gerçeğe en uygun olacak şekilde belirlenmiş, güncel yönetmelikler dikkate alınarak yapısal çelik tasarımı yapılmıştır. Yapıların özellikle rüzgar ve deprem gibi yanal yükler etkisi altında göstermiş olduğu davranışlar dikkate alınmış, güncel deprem yönetmeliğimize göre deprem etkisi uygulanmıştır. Yönetmeliğe göre yapının süneklik düzeyi normal olarak seçilmiştir. Her iki yapının da hesabı sonlu elemanlar yöntemiyle hesaplama yapan bir bilgisayar programı kullanılarak yapılmıştır. Yapılar çubuk elemanlar olarak tasarlanmış, çerçeve sistemin zayıf olduğu doğrultuda merkezi güçlendirilmiş çelik çaprazlı perdeler kullanılmıştır. Tasarım sırasında değişken kesitli eleman ve kompozit döşeme kullanılarak en ekonomik yapı tasarımı uygulanmaya çalışılmıştır.
In this study, an industrial complex, which includes an industrial building and an office building, has been designed. In the scope of this study, design loads on the structures are calculated in reality and current regulations are taken into account in steel structural designing. Structures behaviors under lateral loads especially wind and earthquake are considered in accordance with current earthquake code. Ductility level of the structures is chosen normal level. Calculation and designing are done by a computer program which uses finite element method. The structures are designed as frame elements, concentric steel braced frames are used trough weak direction. Nonprismatis sections and composite slabs are used in order to get most economical structural design.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Anahtar kelimeler
çelik yapı tasarımı, sünek çelik yapılar, depreme dayanıklı yapı tasarımı, steel structural design, ductile steel structures, seismic resistant structural design
Alıntı