Modern Dünyada Sosyal Tedirginliklerin Metropol Mekanına Etkileri

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Küçükay, Çağrı
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Feodal sistemden kapitalist sisteme geçiş aşamasında yaşanan büyük sosyal sarsıntıların, doğan yeni sosyal strüktürler ve toplumsal sınıflaşmaların da etkisiyle ciddi kentsel sonuçlar üretmiş olduğunu biliyoruz. Bu sonuçların en büyüğü de kuşkusuz, modern öncesinin kentlerinin yerini, kendine özgü problemleri ve karmaşalarıyla, yabancılaşmanın doğum yeri olarak kabul edilen büyük metropollerin almış olmasıdır. İlk örneklerinden günümüze kadar, yine sosyal dinamiklerle olan ilişkisi dahilinde büyük bir evrim geçirmiş olan metropollerin, bugün içine girmiş olduğu sosyal atmosfer, bir çok araştırmacı tarafından, yabancılaşmanın ve geçiciliğin doğurduğu tedirginlik, korku ve kimliksizlik duygularıyla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyal dinamiklerle kent mekanı arasındaki diyalektiği temel alarak, modern metropollerin bugün içinde bulunduğu öne sürülen tedirginlik ve kimliksizlik atmosferinin kent mekanını ne yönde etkilemiş, ve/veya etkilemekte olduğunu incelemek ve aynı zamanda, kurgulanan, veya kendiliğinden oluşan güncel mekansal organizasyonların yine aynı diyalektik çerçevesinde, sosyal atmosfer üzerindeki etkisini anlaşılır hale getirmektir.
We know that the gigantic social turmoils that have been experienced during the transfer from feudal system to capitalistic system, produced crucial urban outcomes influenced by new social structures and social stratifications. Without a doubt, the most significant outcome of these formations is that metropolitan areas have replaced the pre-modern cities with their unique problems and chaotic environments. The social atmosphere the metropole that has gone through great evolution within the framework of its relationship with social dynamics starting from its first instances up to date, has been, by several researchers, related to anxiety, fear and loss of identity that are outcomes of alienation and ephemerality. The objective of this study is analyzing how the atmosphere of the said anxiety and loss of identity that today’s urban space has/ have influenced or is currently influencing metropolitan spaces and at the same time clarify how self-formed contemporary spatial organizations influence the social atmosphere within the same dialectical perspective.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Anahtar kelimeler
Metropol, Sosyal Dinamikler, Küreselleşme, Sınırlar, Stratejik Mimarlık, Metropole, Social Dynamics, Globalization, Boundaries, Strategic Architecture
Alıntı