İnsan Kaynakları Yönetim Süreçlerinde Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Ve E-ik Uygulamaları

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-06-18
Yazarlar
Daud, Kanarya İsamil
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Bilgi toplumu dönüşümünün sonucunda ortaya çıkan yeni koşullar neticesinde iş dünyasının oyuncuları olan işletmelerin politikaları ve stratejileri değişim göstermektedir. Değişen ve gelişen rekabet ortamında örgütlerin yapısal değişmelerinin yanında iş görenlerinin temini, gelişimi, takdiri ve performans değerlendirme uygulamaları, kısacası tüm insan kaynakları işlemlerinin çağın teknolojik gelişmelerine uyum sürecinde oldukları gözlenmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler İnsan Kaynakları Yönetimini (İKY) de yakından etkilemiş ve gelinen son nokta; “Elektronik İnsan Kaynakları Yönetimi (E-İKY)” olmuştur. Dünyadaki birçok iş örgütü insan kaynaklarına ait bilgileri sağlamak ve işlemek için E-İK sistemlerini kullanmakta ve bu sayede insan kaynaklarının operasyonel işlemlerine harcanan zaman ile masrafın bir çoğundan kurtulmuş olmaktadırlar. Yapılan literatür incelemesi, insan kaynakları uzmanları ile gerçekleştirilen görüşmeler ve uygulanan anketler sonucunda günümüzdeki insan kaynakları yönetimin her karar aşamasında ve her sürecinde bilgi teknolojilerin vazgeçilmez olduğu vurgulanmaktadır. İKY süreçlerinde kullanılan bilgi teknolojilerin düzeyleri belirlenmiştir, organizasyon içerisine İnsan Kaynakları tarafından geliştirilen web uygulamalar saptanmıştır ve bir ilaç şirketindeki çalışanların İnsan Kaynakları Elektronik Uygulamalarını ne kadar önemli bulduklarını ve ne kadar memnun oldukları incelenmiştir.
Recently, especially because of the information society transformation, new conditions arise. These changes affected the basic politics and strategies of work organizations that the real actors of business world. In this alternating and growing competitive environment, parallel to organization structural changes personnel recruitment, development, appreciation, award and performance evaluation practices are changed. As a result, in process of integration of existing technological innovations all human resource processes are observed. These developments of knowledge and communication technologies have affected Human Resources Management (HRM) at close range and the last phase reached has been “Electronic Human Resources Management (E-HRM)”. Most of the work organizations in the world use E-Human Resources systems to provide and process data concerned with the human resources and because of this had eliminated most of the time and expenses spent for the operational procedures. According to the literary review, HR experts’ interviews and results of applied surveys, it is emphasized on the importance and indispensable relations between HRM and information technologies in every HR processes and decision making phases. The level of information technology used in HRM processes was determined and the applications developed by the HR departments are settled. Employee’s satisfaction and thoughts about the importance of E-HR applications is measured.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri (İKBS), Bilgi Teknolojileri, Elektronik İnsan Kaynakları Yönetimi (E-İKY), Human Resources Information Systems (HRIS), Information Technologies, Electronic Human Resources Management (E-HRM)
Alıntı